Grzyby moczcie w zimnej wodzie ok. 1 godzinę, odcedźcie i posiekajcie. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę z masłem, wrzućcie cebulę, czosnek i zioła, smażcie aż warzywa zmiękną.
Z jajek zróbcie na patelni jajecznicę, doprawcie ją solą i pieprzem. Kromki chleba posmarujcie masłem, ułóżcie na nich jajecznicę, rozłóżcie następnie kiełki, połóżcie po 2 sardynki na pajdę, posypcie szczypiorkiem.
Botwinę umyjcie, posiekajcie. Jeśli miała buraczki, obierzcie je i również drobno posiekajcie. Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą, posólcie, dodajcie cukier i gotujcie na średnim ogniu ok. 15 minut, do miękkości.
Do miski wrzućcie rabarbar, truskawki i zasypcie to wszystko mieszanką cukru i mąki kukurydzianej. Wymieszajcie delikatnie, żeby zasypka pokryła wszystkie owoce.
Szparagi umyjcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki, pokrójcie w 2-3 cm kawałki. Możecie zostawić 2-3 szparagi do ozdobienia zupy
Ze szparagów odetnijcie zdrewniałe końcówki, ok. 1,5 cm. Zagotujcie wodę z sokiem z cytryny, łyżeczką soli i cukru.
Masło pokrójcie w drobną kostkę i wrzućcie do miski robota kuchennego. Dodajcie cukier, mąkę i skórkę z cytryny. Miksujcie przez chwilę. Dodajcie żółtko i wodę.
W małym malakserze rozdrobnijcie ciastka, a następnie pistacje. Żółtko ubijcie z cukrem.
Piekarnik rozgrzejcie do 190 stopni. Formę do muffinów nasmarujcie oliwą. Wszystkie składniki poza jajkami i kurczakiem wrzućcie do miksera i miksujcie przez ok. 1 minutę.
Jajka przekrójcie na pół, wyjmijcie delikatnie żółtka, które wrzućcie do malaksera. Dodajcie pozostałe składniki i zmiksujcie na gładką masę. Gotowym farszem napełnijcie jajka, udekorujcie kawiorem. Smacznego!
Pokrojone śledzie popieprzcie. W misce wyłóżcie kolejno: śledzie, cebulę, pomidory i tak na przemian, zakończcie pomidorami, zalejcie wszystko oliwą po pomidorach, na pół z oliwą z oliwek.
Śledzia wymoczcie w wodzie (2-3 h). Z pumpernikla wykrójcie kanapeczki.