Jej wysokość truskawka. Ciastka francuskie z rabarbarem i truskawkami
To królewski owoc, nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Ludwikowi XIV zawdzięczamy istnienie truskawek. Francuski władca, znany był nie tylko ze swojego zamiłowania do sztuki i uciech ale był też wielkim smakoszem, kochał poziomki. Jeden ze szpiegów króla Słońce, w Chile podczas szpiegowania Hiszpanów, udawał specjalistę od botaniki. W czasie jednej z akcji natrafił na tamtejsze poziomki. Wracając do Francji dostarczył Ludwikowi chilijskie sadzonki, które nadworni ogrodnicy skrzyżowali z innymi odmianami. I tak narodziła się truskawka, która cieszy nasze podniebienia do dziś. Bon appétit!
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 2-3 szklanki pokrojonego w 2cm kawałki rabarbaru
• 2 szklanki pokrojonych w ćwiartki truskawek
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
• 1 jajko, roztrzepane, do posmarowa nia ciasta
Do miski wrzućcie rabarbar, truskawki i zasypcie to wszystko mieszanką cukru i mąki kukurydzianej. Wymieszajcie delikatnie, żeby zasypka pokryła wszystkie owoce. Z ciasta wykrójcie koła, mniejsze, większe, jakie wolicie. Zrobiliśmy różnej wielkości.
Ułóżcie na nich po 1-2 łyżeczce owoców i zawińcie brzegi, tworząc jakby sakiewki. Posmarujcie brzegi delikatnie jajkiem i wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok. 20-30 min, aż się zrumienią. Smacznego!