Jej wysokość truskawka. Ciastka francuskie z rabarbarem i truskawkami

Eintopf

To królewski owoc, nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Ludwikowi XIV zawdzięczamy istnienie truskawek. Francuski władca, znany był nie tylko ze swojego zamiłowania do sztuki i uciech  ale był też wielkim smakoszem, kochał poziomki. Jeden ze szpiegów króla Słońce, w Chile podczas szpiegowania Hiszpanów, udawał specjalistę od botaniki. W czasie jednej z akcji natrafił na tamtejsze poziomki. Wracając do Francji dostarczył Ludwikowi chilijskie sadzonki, które nadworni ogrodnicy skrzyżowali z innymi odmianami. I tak narodziła się truskawka, która cieszy nasze podniebienia do dziś. Bon appétit!

Składniki:

• 1 opakowanie ciasta francuskiego

• 2-3 szklanki pokrojonego w 2cm kawałki rabarbaru

• 2 szklanki pokrojonych w ćwiartki truskawek

• 1/2 szklanki cukru pudru

• 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

• 1 jajko, roztrzepane, do posmarowa nia ciasta

 

Do miski wrzućcie rabarbar, truskawki i zasypcie to wszystko mieszanką cukru i mąki kukurydzianej. Wymieszajcie delikatnie, żeby zasypka pokryła wszystkie owoce. Z ciasta wykrójcie koła, mniejsze, większe, jakie wolicie. Zrobiliśmy różnej wielkości.

Ułóżcie na nich po 1-2 łyżeczce owoców i zawińcie brzegi, tworząc jakby sakiewki. Posmarujcie brzegi delikatnie jajkiem i wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok. 20-30 min, aż się zrumienią. Smacznego!