"Życie jest krótkie, zacznij od deseru”. To bardzo mądre przysłowie uczyniliśmy mottem kwietniowego wydania kulinarnych szaleństw z Eintopf. Rodzice zawsze nam powtarzali, że deser powinno się jeść na koniec obiadu. Słynne „nie dostaniesz deseru jak nie zjesz ziemniaczków” było prawdziwym utrapieniem. Obalamy ten kulinarny mit dwoma przepisami. W słodkiej kuchni Eintopf znajdziemy niekoniecznie słodkie składniki. Orzeźwiająca cytryna i delikatne pistacje w połączeniu z innymi składnikami są w stanie zdominować każdy obiad.
Składniki:
100 g mascarpone
100 g maślanych herbatników
1 żółtko
2 łyżki cukru
50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
1 łyżka kakao
150 g pistacji
W małym malakserze rozdrobnijcie ciastka, a następnie pistacje. Żółtko ubijcie z cukrem. Dodajcie mascarpone, wymieszajcie. Następnie dodajcie kakao, masło i ciasteczka. Utworzoną masę włóżcie do lodówki na co najmniej 2h (my trzymaliśmy ją przez noc). Uformujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w pistacjach. Na chwilę przed podaniem, włóżcie do lodówki. Smacznego!