Śledź z koperkowym pesto na maśle cytrynowym

Eintopf

Jedna z najpopularniejszych imprezowych zakąsek, kulinarna kwintesencja karnawału. Jest symbolem końca zabawy, symbolem Wielkiego Postu.  W polskiej tradycji we wtorek o północy wnoszono do karczmy śledzia na patyku lub jego szkielet. Kiedy imprezowicze nie chcieli zaprzestać zabawy, wkraczali Łachmaniarz z Diabłem, ze śledziem w dłoni i rozpędzali towarzystwo, ogłaszając koniec karnawału. Współcześnie śledź ląduje w naszych stołach często podlany dobrze zmrożoną wódką. I tego zwyczaju się trzymamy, do czego skutecznie, namawia nas Eintopf.

Śledzia wymoczcie w wodzie (2-3 h). Z pumpernikla wykrójcie kanapeczki. Masło utrzyjcie z sokiem z cytryny, dodajcie pieprz. Wszystkie składniki pesto zmiksujcie w malakserze, powoli dolewając oliwę, aż masa będzie gładka. Pumpernikiel posmarujcie masłem, połóżcie na niego kawałek śledzia posmarowanego pesto, udekorujcie świeżym koperkiem. Smacznego!

 

Składniki: (6 kanapeczek)

• 1 płat śledzia w oleju (matias)

• 1 opakowanie chleba typu pumpernikiel

 

masło cytrynowe:

• 50 g miękkiego masła

• 1 łyżeczka soku z cytryny

• 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

 

koperkowe pesto:

• 5 pęczków koperku

• 2 ząbki czosnku

• 1 łyżeczka soli

• sok z 1/2 cytryny

• 1 łyżeczka musztardy dijon

• 2 łyżki startego parmezanu

• 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

• 2-3 łyżki oliwy