Lato na talerzu - Chłodnik z botwinki

Eintopf

Latem wszystko jest łatwiejsze, przyjemniejsze, a jedzenie ma niepowtarzalny smak. To czas kiedy nie przesadzamy z jego ilością, ciężkością i wybieramy potrawy lekkie. Świeże owoce i warzywa kuszą zapachami i kolorami, ryby przyciągają aromatem, wybieramy chłodnik zamiast talerza gorącej zupy, a śniadanie staje się najważniejszym posiłkiem dnia. Razem z Eintopf wybraliśmy dla was kilka potraw, które będą smakowitym dodatkiem do tej najlepszej pory roku. Chce się jeść, chce się żyć! Smacznego.

Składniki:

1 pęczek botwinki

1 pęczek koperku

1-2 zielone ogórki, posiekane w kostkę

1/2 pęczka rzodkiewek, posiekane w plastry

1 L kefiru lub maślanki

1 szklanka wody

sól i pieprz

1 łyżka soku z cytryny

2 jajka na twardo

szczypta cukru

 

Botwinę umyjcie, posiekajcie. Jeśli miała buraczki, obierzcie je i również drobno posiekajcie. Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą, posólcie, dodajcie cukier i gotujcie na średnim ogniu ok. 15 minut, do miękkości. Dodajcie sok z cytryny, wymieszajcie i odstawcie do wystygnięcia. W malakserze wymieszajcie ze sobą kefir, koperek, dodając sól i pieprz do smaku. Mieszankę kefirową dodajcie do ugotowanej botwiny, wymieszajcie, dodajcie ogórka, rzodkiewki, wstawcie do lodówki na 2-3 godziny. Wlejcie zupę do miski, dodajcie ugotowane jajko. Smacznego!