Miłość i szparagi. Szparagi z sosem holenderskim
Maj to miesiąc miłości i szparagów. Te drugie znakomicie wpływa na to pierwsze, gdyż od wieków uważano, że szparagi to znakomity afrodyzjak. Być może przez ich kształt.. Nawet, gdy nie zależy nam na wzmocnieniu libido warto sięgnąć po nie ze względu na ich wartości smakowe i odżywcze. Szparagi są bogate w witaminy A, B, C, E, kwas foliowy i beta-karoten. Uwielbiali je faraoni i rzymscy cesarze. Jedzmy, zatem szparagi i kochajmy się!
szparagi:
pęczek szparagów
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
sos:
3 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka musztardy
100 g roztopionego masła, schłodzonego
sól, pieprz (daliśmy cytrynowy)
Ze szparagów odetnijcie zdrewniałe końcówki, ok. 1,5 cm. Zagotujcie wodę z sokiem z cytryny, łyżeczką soli i cukru. Szparagi wrzućcie do wrzątku i gotujcie ok. 5-8 min. Uważajcie żeby ich nie rozgotować! Czas na sos. W garnku zagotujcie trochę wody. W metalowej misce wymieszajcie żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Jak woda zacznie wrzeć, postawcie na garnku miskę tak, żeby nie dotykała wody. Powoli dodajcie roztopione masło. Sos mieszajcie intensywnie dopóki nie zacznie gęstnieć. Zdejmijcie z garnka. Dodajcie pieprz i sól. Szparagi polejcie sosem. Smacznego!