Jest symbolem odrodzenia. Chroni przed złem. W wielu kulturach ma wręcz kosmiczny wymiar. Jajko. Małe, niepozorne, rządzi na stołach niemal całego świata, w przeróżnych odsłonach. My razem z naszymi kulinarnymi mistrzami z Eintopf pochylamy się nad jajkiem Wielkanocnym w jego klasycznym i szkockim wydaniu. Smacznego!
Jaja szkockie
Do przygotowania sześciu porcji będziecie potrzebować:
6 jaj, ugotowanych na twardo
500 g filetów z piersi kurczaka,
3 ząbki czosnku,
1/2 posiekanej, czerwonej papryki,
2 łyżki posiekanego, świeżego imbiru,
2 łyżki posiekanej kolendry,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżka musztardy Dijon,
1 łyżeczka płatków chili,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
1 łyżeczka sproszkowanych ziaren kopru włoskiego,
oliwa do smarowania formy.
Piekarnik rozgrzejcie do 190 stopni. Formę do muffinów nasmarujcie oliwą. Wszystkie składniki poza jajkami i kurczakiem wrzućcie do miksera i miksujcie przez ok. 1 minutę. Dodajcie pokrojonego w średniej wielkości kostkę kurczaka i zmiksujcie na gładką pastę. Podzielcie na 6 równych porcji.
Na desce rozłóżcie folię spożywczą 30 cm x 30 cm. Na środku ułóżcie porcję mięsa i przy użyciu łyżki rozsmarujcie na folii, tworząc okrąg o grubości ok. 1 cm. Na środku połóżcie jajko. Wsuńcie dłonie pod folię, podnieście do góry i uformujcie mięso wokół jajka. Zdejmijcie folię i dokończcie formować gołymi rękami. Gotowe przełóżcie do formy. Powtórzcie proces formowania z pozostałymi jajami.
Wstawcie formę z jajkami do pieca na 25 minut. Po tym czasie wyjmijcie formę z pieca i delikatnie odlejcie płyn, który zebrał się w formie. Wstawcie ponownie do pieca na ok. 7 – 10 minut, do uzyskania złoto brązowego koloru.
Po wyjęciu odstawcie na ok. 5 minut do przestygnięcia.
Smacznego!