Jest symbolem odrodzenia. Chroni przed złem. W wielu kulturach ma wręcz kosmiczny wymiar. Jajko. Małe, niepozorne, rządzi na stołach niemal całego świata, w przeróżnych odsłonach. My razem z naszymi kulinarnymi mistrzami z Eintopf pochylamy się nad jajkiem Wielkanocnym w jego klasycznym i szkockim wydaniu. Smacznego!

Jaja szkockie

 

Do przygotowania sześciu porcji będziecie potrzebować:

6 jaj, ugotowanych na twardo

500 g filetów z piersi kurczaka,

3 ząbki czosnku,

1/2 posiekanej, czerwonej papryki,

2 łyżki posiekanego, świeżego imbiru,

2 łyżki posiekanej kolendry,

2 łyżki przecieru pomidorowego,

1 łyżka słodkiej papryki w proszku,

1 łyżka musztardy Dijon,

1 łyżeczka płatków chili,

1 łyżeczka soli,

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,

1 łyżeczka sproszkowanych ziaren kopru włoskiego,

oliwa do smarowania formy.

 

Piekarnik rozgrzejcie do 190 stopni. Formę do muffinów nasmarujcie oliwą. Wszystkie składniki poza jajkami i kurczakiem wrzućcie do miksera i miksujcie przez ok. 1 minutę. Dodajcie pokrojonego w średniej wielkości kostkę kurczaka i zmiksujcie na gładką pastę. Podzielcie na 6 równych porcji.

Na desce rozłóżcie folię spożywczą 30 cm x 30 cm. Na środku ułóżcie porcję mięsa i przy użyciu łyżki rozsmarujcie na folii, tworząc okrąg o grubości ok. 1 cm. Na środku połóżcie jajko. Wsuńcie dłonie pod folię, podnieście do góry i uformujcie mięso wokół jajka. Zdejmijcie folię i dokończcie formować gołymi rękami. Gotowe przełóżcie do formy. Powtórzcie proces formowania z pozostałymi jajami.

Wstawcie formę z jajkami do pieca na 25 minut. Po tym czasie wyjmijcie formę z pieca i delikatnie odlejcie płyn, który zebrał się w formie. Wstawcie ponownie do pieca na ok. 7 – 10 minut, do uzyskania złoto brązowego koloru.

Po wyjęciu odstawcie na ok. 5 minut do przestygnięcia.

Smacznego!