Zielone curry z zielonymi WarzyWami, grzybami i ciecierzycą
TYGLE Bistro & Wine
Składniki (4 porcje):
- 0,5 l mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty z zielonego curry
- 200 ml bulionu z warzyw
- Sos sojowy do smaku
- Chilli do smaku
- Sezam do posypania
- 100 g fasolki szparagowej zielonej
- 100 g brokuła
- 100 g groszku zielonego
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g zielonej cukinii
- 50 g selera naciowego
- 100 g mieszanki grzybów
- (pieczarka, boczniak, shimeji, enoki, mun)
- Kilka ząbków czosnku
- 1 szt. limonki
- 1 szt. dymki
- Garść liści szpinaku
- Garść sałaty rzymskiej
- Łyżka oleju kokosowego do smażenia
- Prażone orzeszki ziemne kruszone / do posypania
Przygotowanie:
Limonkę wyparzyć, wyszorować i otrzeć zieloną skórkę. Selera obrać, a inne warzywa dokładnie umyć. Sałaty należy porwać, a groszek, fasolkę, selera i brokuła zblanszować. Następnie rozgrzać olej kokosowy i lekko podsmażyć na nim czosnek. Gdy się już lekko zarumieni, dodać na patelnię warzywa i ciecierzycę oraz pastę curry. Po chwili dolać do warzyw mleko kokosowe i bulion, a następnie wrzucić grzyby, posiekaną dymkę, kolendrę i otartą skórkę limonki. Na koniec skropić wszystko sokiem z limonki, posypać sezamem oraz orzeszkami i gotowe!