Zielone curry z  zielonymi WarzyWami, grzybami i ciecierzycą

TYGLE Bistro & Wine

Składniki (4 porcje):

  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 2 łyżki pasty z zielonego curry
  • 200 ml bulionu z warzyw
  • Sos sojowy do smaku
  • Chilli do smaku
  • Sezam do posypania 
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej
  • 100 g brokuła
  • 100 g groszku zielonego
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g zielonej cukinii
  • 50 g selera naciowego
  • 100 g mieszanki grzybów 
  • (pieczarka, boczniak, shimeji, enoki, mun)
  • Kilka ząbków czosnku
  • 1 szt. limonki
  • 1 szt. dymki
  • Garść liści szpinaku
  • Garść sałaty rzymskiej
  • Łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • Prażone orzeszki ziemne kruszone / do posypania

Przygotowanie:

Limonkę wyparzyć, wyszorować i otrzeć zieloną skórkę. Selera obrać, a inne warzywa dokładnie umyć. Sałaty należy porwać, a groszek, fasolkę, selera i brokuła zblanszować. Następnie rozgrzać olej kokosowy i lekko podsmażyć na nim czosnek. Gdy się już lekko zarumieni, dodać na patelnię warzywa i ciecierzycę oraz pastę curry. Po chwili dolać do warzyw mleko kokosowe i bulion, a następnie wrzucić grzyby, posiekaną dymkę, kolendrę i otartą skórkę limonki. Na koniec skropić wszystko sokiem z limonki, posypać sezamem oraz orzeszkami i gotowe!