Magiel Restauracja

Składniki:

  • Żeberka wolno pieczone:
  • 500 g żeber wieprzowych, sól, pieprz czarny młotkowany, papryka słodka wędzona, cukier brązowy, kminek mielony
  • Sos do żeberek:
  • ketchup, olej, musztarda sarepska, miód, papryka czerwona, papryka wędzona, cebula, czosnek, wino czerwone, whisky, kukurydza konserwowa, śliwka wędzona, sól i pieprz do smaku
  • Piklowana czerwona cebula:
  • woda, ocet winny czerwony, cukier, sól (szczypta), czerwona cebula

Przygotowanie:

Przyprawy mieszamy razem. Następnie marynujemy mięso i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po zamarynowaniu przekładamy żeberka do pojemnika i szczelnie przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką. Pieczemy w temperaturze 140 st. C przez 3-4 godziny (do momentu aż kość będzie luźno wychodziła z mięsa).

Umytą i oczyszczoną paprykę, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy resztę składników i gotujemy do miękkości. Dodajemy sos z podpieczenia żeberek. Całość miksujemy. 

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w pożądane kawałki. Resztę składników zagotowujemy razem. Po zagotowaniu cebulę wrzucamy do marynaty i gotujemy przez 2-4 minuty w zależności od wielkości kawałków. Zostawiamy do ostygnięcia.