Magiel Restauracja
Składniki:
- Żeberka wolno pieczone:
- 500 g żeber wieprzowych, sól, pieprz czarny młotkowany, papryka słodka wędzona, cukier brązowy, kminek mielony
- Sos do żeberek:
- ketchup, olej, musztarda sarepska, miód, papryka czerwona, papryka wędzona, cebula, czosnek, wino czerwone, whisky, kukurydza konserwowa, śliwka wędzona, sól i pieprz do smaku
- Piklowana czerwona cebula:
- woda, ocet winny czerwony, cukier, sól (szczypta), czerwona cebula
Przygotowanie:
Przyprawy mieszamy razem. Następnie marynujemy mięso i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po zamarynowaniu przekładamy żeberka do pojemnika i szczelnie przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką. Pieczemy w temperaturze 140 st. C przez 3-4 godziny (do momentu aż kość będzie luźno wychodziła z mięsa).
Umytą i oczyszczoną paprykę, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy resztę składników i gotujemy do miękkości. Dodajemy sos z podpieczenia żeberek. Całość miksujemy.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w pożądane kawałki. Resztę składników zagotowujemy razem. Po zagotowaniu cebulę wrzucamy do marynaty i gotujemy przez 2-4 minuty w zależności od wielkości kawałków. Zostawiamy do ostygnięcia.