Szef Cukierni Hotelu Haffner**** Michał Wiśniewski
Kruchy spód:
- 100g okruchów (np. herbatniki Petit Beurre)
- 0,5g cynamonu w proszku
- 30g mlecznej czekolady
- 40g masła 82%
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i dodajemy resztę składników. Gotową ‘masę’ wykładamy w foremce
Masa serowa:
- 125g serka mascarpone
- 125g twarogu sernikowego
- 165g mleka skondensowanego (słodzone)
- 35g mleka skondensowanego (niesłodzone)
- 25g miodu wielokwiatowego
- 6g żelatyny w proszku plus 30g zimnej wody (dodać tylko kiedy robimy w foremce)
- 190g ubitej śmietany 33%
Przygotowanie:
Ucieramy serek mascarpone z twarogiem. Następnie dodajemy mleko skondensowane oraz miód i ponownie całość ucieramy przez około 5min. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i na koniec łączymy z ubitą śmietaną (śmietanę ubijamy wcześniej). Całość masy wylewamy do formy.
*wykończenie wg własnego uznania…
Nas poniosła fantazja :)