Futomaki z łososiem w tempurze w omlecie tamago
MAMI SUSHI
Składniki:
- ok. 100 g ryżu
- ok. 50 g łososia
- 15 g tykwy marynowanej
- 15 g ogórka świeżego
- 15 g awokado
- tempura
- woda
- dwie szczypty cukru
Przygotowanie:
rozbijamy jajko do niewielkiego naczynia, dodajemy dwie szczypty cukru i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajko wylewamy na rozgrzaną patelnię by uzyskać bardzo cienki omlet, który zdejmujemy z patelni po ścięciu, następnie przycinamy by uzyskać kształt przypominający nori. Łososia obtaczamy w mące, następnie w cieście tempura i wrzucamy na głęboki olej o temp. 190°C.
Odpowiednio przygotowany i doprawiony ryż do sushi rozkładamy na omlecie zostawiając ok. trzycentymetrowy pasek u góry. Na powierzchni ryżu rozkładamy łososia w tempurze, awokado, ogórka oraz tykwę. Rolkę zwijamy przy użyciu bambusowej maty, na fragment omletu niepokryty ryżem nakładamy warstwę serka philadelphia. Futomaki kroimy na 6 sztuk.