Futomaki z łososiem w tempurze  w omlecie tamago

MAMI SUSHI

Składniki:

  • ok. 100 g ryżu
  • ok. 50 g łososia
  • 15 g tykwy marynowanej
  • 15 g ogórka świeżego
  • 15 g awokado
  • tempura
  • woda
  • dwie szczypty cukru

 

Przygotowanie:

rozbijamy jajko do niewielkiego naczynia, dodajemy dwie szczypty cukru i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajko wylewamy na rozgrzaną patelnię by uzyskać bardzo cienki omlet, który zdejmujemy z patelni po ścięciu, następnie przycinamy by uzyskać kształt przypominający nori. Łososia obtaczamy w mące, następnie w cieście tempura i wrzucamy na głęboki olej o temp. 190°C. 

Odpowiednio przygotowany i doprawiony ryż do sushi rozkładamy na omlecie zostawiając ok. trzycentymetrowy pasek u góry. Na powierzchni ryżu rozkładamy łososia w tempurze, awokado, ogórka oraz tykwę. Rolkę zwijamy przy użyciu bambusowej maty, na fragment omletu niepokryty ryżem nakładamy warstwę serka philadelphia. Futomaki kroimy na 6 sztuk.