TROĆ BAŁTYCKA PODANA NA WARZYWACH PO GRECKU W POMIDOROWYM BULIONIE

AGNIESZKA CIESIUN  - WOZOWNIA

Składniki:

Troć bałtycka:

  • troć 200g,
  • olej 2 łyżki,
  • masło łyżka,
  • cytryna plasterek,
  • tymianek świeży 2 gałązki,
  • sól,
  • pieprz

Warzywa po grecku:

  • włoszczyzna 1 pęczek,
  • czosnek 2 ząbki,
  • kapusta biała 1/8 małej główki,
  • pomidor pellatti kostka puszka,
  • rodzynki 100g,
  • sól, pieprz,
  • masło ½ kostki,
  • tymianek 4 gałązki,
  • natka pietruszki 1 szt.

Bulion pomidorowy:

  • włoszczyzna 1 pęczek,
  • cebula 2 szt., pomidory 1 kg,
  • zioła: tymianek,
  • natka pietruszki,
  • koper, ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • masło ½ kostki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier

Przygotowanie:

Rybę przyprawić, usmażyć na średnim ogniu zaczynając od skóry, pod koniec smażenia dodać masło, tymianek, plasterek cytryny. Warzywa pokroić w nieregularne kształty, smażyć na maśle do zrumienienia, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem do smaku, dodać rodzynki, zalać pomidorami i dusić na małym ogniu ok.20 min. Na koniec dosypać zsiekaną natkę pietruszki. Ugotować bulion warzywny z dodatkiem pomidorów, ziół i masła. Gotowy bulion zredukować o ½ objętości, doprawić solą pieprzem i cukrem. Do dekoracji chipsy warzywne. Warzywa pieczone w piecu z dodatkiem soli w temp.130 stopni ok 20 minut.