TROĆ BAŁTYCKA PODANA NA WARZYWACH PO GRECKU W POMIDOROWYM BULIONIE
AGNIESZKA CIESIUN - WOZOWNIA
Składniki:
Troć bałtycka:
- troć 200g,
- olej 2 łyżki,
- masło łyżka,
- cytryna plasterek,
- tymianek świeży 2 gałązki,
- sól,
- pieprz
Warzywa po grecku:
- włoszczyzna 1 pęczek,
- czosnek 2 ząbki,
- kapusta biała 1/8 małej główki,
- pomidor pellatti kostka puszka,
- rodzynki 100g,
- sól, pieprz,
- masło ½ kostki,
- tymianek 4 gałązki,
- natka pietruszki 1 szt.
Bulion pomidorowy:
- włoszczyzna 1 pęczek,
- cebula 2 szt., pomidory 1 kg,
- zioła: tymianek,
- natka pietruszki,
- koper, ziele angielskie,
- liść laurowy,
- masło ½ kostki,
- sól,
- pieprz,
- cukier
Przygotowanie:
Rybę przyprawić, usmażyć na średnim ogniu zaczynając od skóry, pod koniec smażenia dodać masło, tymianek, plasterek cytryny. Warzywa pokroić w nieregularne kształty, smażyć na maśle do zrumienienia, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem do smaku, dodać rodzynki, zalać pomidorami i dusić na małym ogniu ok.20 min. Na koniec dosypać zsiekaną natkę pietruszki. Ugotować bulion warzywny z dodatkiem pomidorów, ziół i masła. Gotowy bulion zredukować o ½ objętości, doprawić solą pieprzem i cukrem. Do dekoracji chipsy warzywne. Warzywa pieczone w piecu z dodatkiem soli w temp.130 stopni ok 20 minut.