GNOCCHI DI PATATE Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI, SZAŁWIĄ, DOMOWĄ RICOTTĄ I CZERWONYM PIEPRZEM
Rafał Lew – SYMFONIA SMAKÓW
Składniki dla 6 osób:
- Gnocchi di patate,
- 3 buraki marynowane,
- 20 kostek marynowanej dyni,
- pół marynowanego kalafiora,
- 2 szalotki,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 ml białego wina,
- 110g domowej ricotty,
- 15 świeżych listków szałwii,
- 5 g czerwonego pieprzu,
- 40g masła
Sposób przygotowania:
Po ugotowaniu gnocchi i ostudzeniu 1kg ziemniaków w mundurkach (pracujemy na ciepłych ziemniakach, obieramy, przeciskamy przez praskę, dajemy 1 jajo, 2 szczypty soli, składniki łączymy i zagniatamy ręcznie, z wyrobionego ciasta formujemy gniocchi, o średnicy 2cm). Na rozgrzaną patelnię z oliwą dorzucamy gnocchi, szałwię, szalotkę i czosnek wcześniej pokrojone w drobną kostkę. Dolewamy białe wino, redukujemy i zaciągamy masłem. Wykładamy gotowe gnocchi na talerz, dodajemy marynowane warzywa (burak, dynia, kalafior wcześniej myjemy i kroimy w odpowiednią formę, buraka lekko obgotowujemy, przekładamy do worków próżniowych i zalewamy zalewą-(0,5l wody, 150 ml octu, 120g cukru do buraka-jabłkowy, dynia-cytrynowy, kalafior-winny, na każdy worek 2 ziarna liścia laurowego, pieprzu, szczyptę gorczycy). Zostawione 6 listków świeżej szałwii, domową ricottę (2l mleka zagotować, po czym ostudzić do temp 85-95, dodać sok z cytryny, podgrzewać nie gotować, aż się zetnie na twaróg, ser odcedzamy na gazie) posypujemy czerwonym pieprzem, najlepiej smakują z białym winem.