MARYNOWANY ŚLEDŹ Z SAŁATKĄ Z BURAKÓW, MUSEM Z PIECZONEGO JABŁKA I SOSEM Z NATKI PIETRUSZKI

RESTAURACJA ZAFISHOWANI

 

Składniki (na 2 porcje): 

2 świeże śledzie (4 filety),

zalewa octowa - 2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 200ml octu 10%, ½ cebuli, marchew, sól, ziele angielskie, liść laurowy. 

Sałata z buraków - 1 burak, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 60g świeżego chrzanu, sól, cukier, ocet jabłkowy do smaku. Mus z pieczonego jabłka - 2 jabłka, 2 łyżki brązowego cukru, 1 cytryna, 4 łyżki oleju rzepakowego.

Sos z natki pietruszki - pęczek natki pietruszki, 2 łyżki śmietany, ½ cytryny, sól, cukier

Przygotowanie: 

Dzień wcześniej marynujemy śledzia. Wszystkie składniki na zalewę mieszamy. Śledzia oczyszczamy, gotowe filety marynujemy przez dobę. Buraka gotujemy, następnie kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ze świeżym startym chrzanem i kwaśną śmietaną. Doprawiamy solą, cukrem i octem jabłkowym. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce. 

Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem rzepakowym. Mieszamy z brązowym cukrem. Pieczemy przez 45minut w temp. 130stp. Po upieczeniu, schłodzone kawałki jabłka miksujemy na jednolitą masę. 

Wszystkie składniki na sos z pietruszki blendujemy. Po uzyskaniu zielonego sosu, przecieramy całość przez sitko. Na talerzu układamy marynowane filety śledzia, dodajemy sałatę z buraka. Całość dekorujemy kropkami musu z pieczonego jabłka i dodatkiem sosu z natki pietruszki. Smacznego!