Tomasz Król. Grand Cru
FILET Z KACZKI SOUS VIDE
Składniki dla 4 osób:
- kaczka filet 4 szt. 1 kg,
- pomarańcze 2 szt.
- wino porto 200 ml
- majeranek świeży 1 doniczka
- masło 60 g
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W restauracji Grand Cru stosujemy kilka innowacyjnych technik gotowania. Filet z kaczki przygotowujemy metodą sous vide. Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt skomplikowanego sprzętu, na początek wystarczy prosta pakowarka próżniowa i termometr sondan jak do grillowania steków.
Oczyszczony filet kaczy doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do woreczka próżniowego, dodajemy wino porto, filety z pomarańczy, świeży majeranek i pół łyżki stopionego masła. Wszystko wakujemy. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę i nagrzewamy do temperatury 58-60 C. Zawakowane filety gotujemy około 80 minut,
cały czas kontrolując temperaturę wody.
Po ugotowaniu kaczkę obsmażamy na klarowanym maśle, wówczas będzie chrupiąca na zewnątrz i idealnie miękka, soczysta w środku. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład kopytka lub ziemniaki, czerwona kapusta, czy na sposób azjatycki z warzywami i makaronem ryżowym.