Przemysław Langowski, Restauracja Magiel
Składniki:
• 250 g łososia
• 80 g dzikiego ryżu
• łodyga selera naciowego
• 2 małe marchewki
• 3-4 szparagi
• 2-3 różyczki brokułu
• kilka liści nasturcji i botwinki
• łyżka kawioru z octu
• oliwa porowa
• 50 g skorupek z homara
• 4 liście kafiru
• 80 ml białego wytrawnego wina
• 100 ml śmietanki kremówki
• sól
Przygotowanie:
Skorupki z homara wygotowujemy w winie z liśćmi kafiru i śmietanką kremówką. Doprawić solą. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Łososia zawijamy w liście bananowca z pokrojonym selerem naciowym i dzikim ryżem. Pieczemy w 180 stopniach C przez 25-30min. Liście nasturcji, botwinki, szparagi, brokuły, marchewki glazurujemy na maśle przez ok. minutę. Wykładamy na talerz i polewamy kawiorem oraz oliwą porową.