Szef Kuchni RADOSŁAW JANICKI , RISTORANTE SEMPRE Sopot
Składniki:
- makaron linguine dobrej jakości
- krewetki królewskie
- kalmary "baby”
- małże, np. mule lub vongole lub oba rodzaje
- czosnek i natka pietruszki
- ostra papryczka peperoncino
- pomidorki cherry 5 sztuk
- oliwa z oliwek
- białe wino 50 ml
- woda 50 ml
Przygotowanie:
owoce morza oczyścić. Do gotującej osolonej wody wrzucić makaron i ugotować al dente. W tym czasie przygotować sos: na lekko rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy, dodać krewetki i kalmary, chwilę smażyć, następnie dodać pokrojony czosnek, peperoncino, sól, pieprz i natkę do smaku, wlać 50 ml wina i 50 ml wody. Dodać małże i gotować ok 5 min. Pod koniec dodać pomidorki cherry przekrojone na pół. Całość wymieszać z makaronem i zredukować nadmiar płynu. Podajemy na głębokim talerzu lub półmisku, posypane natką i polane oliwą. Pasta pronta, buon appetito!