PAK CHOI - SOPOT
Składniki na 80 szt. pierożków:
mąka ok. 600g,
gorąca woda ok. 400ml,
szczypta soli,
1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
1 szt. dużej kapusty pekińskiej,
ok. 3 cm imbiru startego na tarce,
posiekane grzyby mu err,
posiekany szczypiorek,
sos sojowy,
pieprz.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Mąkę zaparzamy wodą, dodajemy sól, całość wyrobić i zostawić na 20 minut, gdyż ciasto musi odpocząć. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zmielonego mięsa dodajemy drobno pokrojoną kapustę pekińską, starty imbir, posiekane grzyby mu err, szczypiorek, sos sojowy i pieprz, wszystko razem połączyć. Po przygotowaniu farszu możemy zabrać się za lepienie pierogów. Podajemy z sosem sojowym. Chińskie pierożki to specjalność kuchni chińskiej, równie popularna w Chinach co pierogi ruskie w Polsce. Faszeruje się je wieprzowiną, krewetkami, kapustą pekińską, warzywami, grzybami oraz wodorostami. Gotowane na parze, w specjalnym bambusowym parowniku rozpływają się w ustach. Ciasto jest bardzo delikatne, farsz sycący.