Krystian Sosnowski – Restauracja Bukszpryt

Składniki do przygotowania kaczki:

Kaczka,
jabłka,
pomarańcz,
żurawina,
czosnek,
majeranek

 

Przygotowanie:

Aby kaczka była delikatna i krucha należy ją przez 24h marynować w solance (6%). Kolejną czynnością jest wypełnienie wnętrza kaczki przygotowanym farszem. Farsz do kaczki to połączenie składników:  pokrojonego w grubą kostkę jabłka, pomarańczy, gotowanej w syropie cukrowym żurawiny, z dodatkiem czosnku i majeranku. Tak oprawioną kaczkę wkładamy do lodówki na kolejne 24h.  Po upływie wskazanego czasu kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni | pieczenie przez 60 min.; następnie zmieniając temperaturę na 125 stopni | pieczenie z parowaniem przez 90 min.  Pamiętając by co 20 min. Podlewać kaczkę sosem. Kaczka jest wyśmienita! 

 

Jeśli nie masz czasu na tyle przygotowań – zapraszamy Ciebie na rodzinne niedziele, gdzie opisywana kaczka jest podawana
w całości z ziemniakiem Au gratin i klasyczną czerwoną kapustą z żurawiną. 

Konieczne rezerwacje 58 50 444 12.