Daniel Chrzanowski - Zafishowani
Składniki:
Dorsz,
smardze,
cebula,
białe wino,
bulion,
masło,
masło klarowane,
panko,
mleko, j
armuż,
salami piccante,
seler korzeniowy,
kindziuk,
orzeszki pinii i orzechy włoskie,
zioła: tymianek, liść laurowy, sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzyby dusimy z cebulą, tymiankiem, białym winemi bulionem. Gdy całość się zredukuje, miksujemy z zimnym masłem i smarujemy dorsza.
Wierzch ryby posypujemy panierką panko i pieczemy 8-10 minut w 180 st.
Beszamel przygotowujemy na mleku aromatyzowanym ziołami
(tymiankiem i liściem laurowym).
Przyprawiamy gałką muszkatołową i olejem z orzechów włoskich.
Jarmuż smażymy z drobno pokrojoną kiełbasą salami i orzechami piniowymi.
Na klarowanym maśle smażymy pokrojony w grube frytki seler korzeniowy.
Posypujemy go suszonym kindziukiem i włoskimi orzechami, zapiekamy kilka minut.
Na talerzu rozkładamy sos beszamelowy i jarmuż z salami, na górze układając zapieczoną rybę i słupki chrupiącego selera. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.
* 2-4 marca zapraszamy na II Weekend Urodzinowy w Zafishowanych
Elegancki Piątek z kolacją degustacyjną, Sobota na Mieście - 20%rabatu na całość zamówienia i Rodzinna Niedziela z bufetem i live cookingiem.
Więcej informacji na http://zafishowani.pl/imprezy/