Daniel Chrzanowski - Zafishowani

Składniki:

Dorsz,

smardze,

cebula,

białe wino,

bulion,

masło,

masło klarowane, 

panko,

mleko, j

armuż,

salami piccante,

seler korzeniowy,

kindziuk,

orzeszki pinii i orzechy włoskie,

zioła: tymianek, liść laurowy, sól i pieprz

Przygotowanie:

Grzyby dusimy z cebulą, tymiankiem, białym winemi bulionem. Gdy całość się zredukuje, miksujemy z zimnym masłem i smarujemy dorsza.

Wierzch ryby posypujemy panierką panko i pieczemy 8-10 minut w 180 st.

Beszamel przygotowujemy na mleku aromatyzowanym ziołami 

(tymiankiem i liściem laurowym).

Przyprawiamy gałką muszkatołową i olejem z orzechów włoskich. 

Jarmuż smażymy z drobno pokrojoną kiełbasą salami i orzechami piniowymi.

Na klarowanym maśle smażymy pokrojony w grube frytki seler korzeniowy.

Posypujemy go suszonym kindziukiem i włoskimi orzechami, zapiekamy kilka minut.

Na talerzu rozkładamy sos beszamelowy i jarmuż z salami, na górze układając zapieczoną rybę i słupki chrupiącego selera. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.

 

* 2-4 marca zapraszamy na II Weekend Urodzinowy w Zafishowanych

Elegancki Piątek z kolacją degustacyjną, Sobota na Mieście - 20%rabatu na całość zamówienia i Rodzinna Niedziela z bufetem i live cookingiem. 

Więcej informacji na http://zafishowani.pl/imprezy/