Tartaletki z rukolą, pomidorami i serem feta
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
50 g rukoli
2 pomidory świeże
1 opakowanie sera feta (270 g)
zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko i szczyptę soli. Całość zagnieść na gładką masę, uformować kulę, przykryć i wstawić do lodówki na min. pół godziny.
Nadzienie: Rukolę umyć i osuszyć. Pomidory i ser feta pokroić w kostkę.
Całość: Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Wykrawać koła o średnicy trochę większej od średnicy form do tartaletek oraz cienkie paseczki. Ciasto układać w naczyniach i naciągać na bok, następnie nakłuć widelcem. Na każdą tartaletkę nałożyć rukolę, ser feta i pomidory. Posypać bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć cienkie paseczki ciasta. Gotowe tartaletki ułożyć na blachę do pieczenia i piec przez około 15 minut w temperaturze 150°C.