Tartaletki z rukolą, pomidorami i serem feta

KAKU fashion & cook

Składniki:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

50 g rukoli

2 pomidory świeże

1 opakowanie sera feta (270 g)

zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko i szczyptę soli. Całość zagnieść na gładką masę, uformować kulę, przykryć i wstawić do lodówki na min. pół godziny.

Nadzienie: Rukolę umyć i osuszyć. Pomidory i ser feta pokroić w kostkę.

Całość: Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Wykrawać koła o średnicy trochę większej od średnicy form do tartaletek oraz cienkie paseczki. Ciasto układać w naczyniach i naciągać na bok, następnie nakłuć widelcem. Na każdą tartaletkę nałożyć rukolę, ser feta i pomidory. Posypać bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć cienkie paseczki ciasta. Gotowe tartaletki ułożyć na blachę do pieczenia i piec przez około 15  minut w temperaturze 150°C.