Roladki drożdżowe z szynką, serem i suszonymi pomidorami

KAKU fashion & cook

Składniki:

250 g mąki pszennej

1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%

120 g masła (w temp. pokojowej)

25 g drożdży świeżych

1 łyżka cukru

10 plasterków szynki

10 plasterków sera

8 pomidorów suszonych 

keczup

zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mąkę oraz masło i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować cienko na kształt prostokąta.

Nadzienie: Ciasto posmarować keczupem i posypać ziołami prowansalskimi. Następnie położyć plastry szynki, sera i pokrojone pomidory suszone. Całość zawinąć tak jak roladę. Pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut w temp. 180 °C.