Roladki drożdżowe z szynką, serem i suszonymi pomidorami
KAKU fashion & cook
Składniki:
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
120 g masła (w temp. pokojowej)
25 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
10 plasterków szynki
10 plasterków sera
8 pomidorów suszonych
keczup
zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mąkę oraz masło i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować cienko na kształt prostokąta.
Nadzienie: Ciasto posmarować keczupem i posypać ziołami prowansalskimi. Następnie położyć plastry szynki, sera i pokrojone pomidory suszone. Całość zawinąć tak jak roladę. Pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut w temp. 180 °C.