Faszerowana rolada z indyka w cieście
Znane nam wszystkim rolady bardzo często goszczą na naszych stołach. Kuszą wszystkich swoim wyglądem, smakiem i aromatem. Szczególnie popularne są na świątecznych stołach. Proponujemy wam danie mięsne, faszerowana rolada z indyka w cieście.
Składniki:
Mięso i ciasto:
pierś z indyka (ok. 1 kg),
1 op. ciasta francuskiego
Farsz:
450 g szpinaku rozdrobnionego,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
cukier, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Marynata do mięsa:
200 g jogurtu naturalnego,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, papryka słodka
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zamarynować w jogurcie naturalnym wymieszanym z 3 przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz 1 łyżeczką pieprzu, soli i papryki słodkiej. Pozostawić w lodówce na min 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Przygotować farsz. Szpinak włożyć do garnka i podgrzać. Dodać szczyptę cukru, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Gdy farsz nie będzie już gorący, dodać 1 jajko i ponownie wymieszać.
Gdy mięso się zamarynuje, wyjąć je na deskę i rozciąć tak, aby nie było zbyt grube i stanowiło jeden płat zbliżony do prostokąta. Następnie delikatnie utłuc tłuczkiem. Na przygotowane mięso nałożyć farsz (mniej więcej na środku) i zawinąć roladę. Jeśli całość nie będzie chciała się dobrze zawinąć, użyć sznurka naturalnego i związać roladę. Zawiniętą roladę obsmażyć 3 minuty z każdej strony na patelni (bez tłuszczu). Poczekać, aż lekko przestygnie, zdjąć sznurek i zawinąć w ciasto francuskie. Położyć na blaszce na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut.
Bon appétit!
O AUTORKACH
Blog KAKU fashion & cook powstał w 2012 roku. Dużą uwagę poświęcamy kuchni oraz modzie, a dodatkowo powoli wprowadzamy na bloga tematykę zdrowego odżywiania, lifestyle’u i podróży. Co nas wyróżnia? Jesteśmy dwie! Na dodatek siostry. Monika i Martyna. Zapraszamy! www.kakufashioncook.pl