Bûche de Noël
Znane nam wszystkim rolady bardzo często goszczą na naszych stołach. Kuszą wszystkich swoim wyglądem, smakiem i aromatem. Szczególnie popularne są na świątecznych stołach. Proponujemy coś na słodko , Bûche de Noël - biszkoptowa francuska rolada świąteczna przełożona czekoladowym kremem przypominająca pień drzewa.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu spirytusowego,
cukier puder
Masa:
200 ml śmietanki 30%,
250 g serka mascarpone,
90 g gorzkiej czekolady
Polewa:
8 łyżek kakao,
8 łyżek cukru pudru,
4 łyżki wody,
4 płaskie łyżki miękkiego masła,
2 łyżki spirytusu
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijać z cukrem aż masa będzie puszysta, jasna i po wyjęciu z niej łopatki miksera przez kilka sekund pozostanie wgłębienie. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać ocet. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w temp. 180°C ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na arkusz pergaminu obsypanego cukrem pudrem. Z wierzchu zdjąć papier, na którym piekł się biszkopt i wyrównać brzegi. Zwinąć roladę, pomagając sobie papierem. W takiej formie zostawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Mikserem ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i roztopioną, przestudzoną czekoladę. Biszkopt rozwinąć, posmarować masą i zawinąć ponownie. Z jednej strony odciąć kawałek pod ukosem. Przyłożyć z boku, tworząc rozgałęzienie. W rondelku rozpuścić masło, dodać kakao, cukier puder i wodę. Dobrze rozmieszać. Po przestygnięciu dodać spirytus. Dekorować roladę, gdy polewa delikatnie zgęstnieje. Udekorowaną roladę można przechowywać w lodówce, ale dopiero po całkowitym wystudzeniu polewy.
O AUTORKACH
Blog KAKU fashion & cook powstał w 2012 roku. Dużą uwagę poświęcamy kuchni oraz modzie, a dodatkowo powoli wprowadzamy na bloga tematykę zdrowego odżywiania, lifestyle’u i podróży. Co nas wyróżnia? Jesteśmy dwie! Na dodatek siostry. Monika i Martyna. Zapraszamy! www.kakufashioncook.pl