Kilka kropel orzeźwienia - Lemoniada z truskawek i rabarbaru z dodatkiem mięty oraz limonki
Eintopf
Lemoniada jeszcze ponad sto lat temu uważana była za lekarstwo, podawano ją m.in. w paryskich szpitalach. Coś w tym jest, gdyż w czasie upałów stanowi idealny napój na ugaszenie pragnienia. Nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze smaczna i podawać ją można na wiele sposobów, jak robi to Eintopf.
Składniki:
• 4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
• 2 szklanki pokrojonych truskawek
• 6 szklanek wody
• 3 łyżki miodu, bądź 3-4 łyżki cukru
• 15-20 liści mięty
• 1/4 szklanki soku z limonki
Wszystkie składniki wrzućcie do garnka, zalejcie wodą, doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 25 minut. Przecedźcie przez sito. Odstawcie do wystygnięcia, a następnie wstawcie do lodówki. Podawajcie z lodem i dodatkowymi liśćmi mięty.