Kilka kropel orzeźwienia - Lemoniada cytrynowa z syropem z bazylii.

Lemoniada jeszcze ponad sto lat temu uważana była za lekarstwo, podawano ją m.in. w paryskich szpitalach. Coś w tym jest, gdyż w czasie upałów stanowi idealny napój na ugaszenie pragnienia. Nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze smaczna i podawać ją można na wiele sposobów, jak robi to Eintopf.
Składniki:
• sok wyciśnięty z 7 cytryn
• syrop z bazylii (przepis poniżej)
• 1-1,5 szklanki wody mineralnej
• cytryna, bazylia, do przybrania
Syrop bazyliowy
• ok.30 listków świeżej bazylii
• ¾ szklanki cukru
• 1 szklanka wody
W rondelku wymieszajcie ze sobą składniki syropu, gotujcie na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, drewnianą łyżką rozgniećcie liście bazylii. Zdejmijcie z ognia i wystudźcie. Przecedźcie syrop przez sitko, wymieszajcie go z sokiem z cytryny, dolejcie wodę, wymieszajcie. Podawajcie ze świeżymi listkami bazylii, plasterkiem cytryny i lodem.