Jej wysokość truskawka. Grillowany kurczak z sosem truskawkowym
To królewski owoc, nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Ludwikowi XIV zawdzięczamy istnienie truskawek. Francuski władca, znany był nie tylko ze swojego zamiłowania do sztuki i uciech ale był też wielkim smakoszem, kochał poziomki. Jeden ze szpiegów króla Słońce, w Chile podczas szpiegowania Hiszpanów, udawał specjalistę od botaniki. W czasie jednej z akcji natrafił na tamtejsze poziomki. Wracając do Francji dostarczył Ludwikowi chilijskie sadzonki, które nadworni ogrodnicy skrzyżowali z innymi odmianami. I tak narodziła się truskawka, która cieszy nasze podniebienia do dziś. Bon appétit!
Składniki:
• 2 piersi z kurczaka
• 1 szklanka posiekanych truskawek
• 2 łyżki soku z pomarańczy
• 1 łyżka posiekanej bazylii
• 1 łyżka posiekanej mięty
• 1 łyżka oleju kokosowego
• sól, pieprz
Do rondla wlejcie olej, podgrzejcie na średnim ogniu, dodajcie truskawki, sok pomarańczowy, miętę, bazylię, wymieszajcie i gotujcie ok. 10 minut, aż truskawki zmiękną i sok się trochę zredukuje.
Piersi posólcie, popieprzcie i usmażcie na grillu, bądź patelni grillowej. Jeśli wybieracie patelnię, usmażcie je na 1/2 łyżki oleju kokosowego. Piersi wyłóżcie na talerze, polejcie sosem. Smacznego!