Różne oblicza wina
Marc Petit, Cyrano & Roxanne, organizator festiwalu
Koneserzy wina przybyli do sopockiego Grand Hotelu na III Sopocki Festiwal Win i Dobrego Smaku. Impreza miała charakter degustacyjny, organizatorzy zaprezentowali różnego rodzaju wina z wielu krajów, również egzotycznych, nie zabrakło też serów i innych delikatesów idealnie do wina pasujących.
Organizatorzy festiwalu, Cyrano & Roxane – importer win i serów francuskich, firma "Oliwa i Wino" oraz Sofitel Grand Sopot, postarali się o szeroki zakres wystawców. Goście nie tylko testowali wyjątkowy smak większości win, ale też mogli się wiele dowiedzieć o ich pochodzeniu i historii. Obecni na imprezie sommelierzy wprowadzali też w tajniki kultury picia wina, zdradzali na jakie walory smakowe i zapachowe warto zwrócić uwagę i z jakimi posiłkami komponować konkretne rodzaje wina.
Co było największym przebojem Festiwalu Wina? Dla każdego gościa pewnie coś innego, wszak poczucie smaku każdy ma inne. Dużą popularnością jak zwykle cieszyły się wina francuskie, włoskie, hiszpańskie, chilijskie, a więc z krajów o dużych winiarskich tradycjach i bardzo w naszym kraju popularnych.
My zwróciliśmy jednak uwagę na doskonałe wina słoweńskie z regionów Podravje i Vipavska Dolina. Z tego drugiego regionu pochodzi wino Sutor Chardonnay – jego smak tego dnia wręcz przyćmił wszystko inne. To wino to propozycja dla prawdziwych koneserów, dość powiedzieć, że jest ono serwowane między innymi w słynnej restauracji Noma w Kopenhadze, uznawanej za najlepszą na świecie.
Wrażenie pozostawiły po sobie również wina gruzińskie, Tbilisuri – białe wytrawne wino gronowe o łagodnych aromatach owoców tropikalnych, melona i kwiatów oraz Tvishi, białe wino półsłodkie o idealnie wyważonej proporcji pomiędzy słodyczą a kwasowością.