Sushi już na dobre zadomowiło się na trójmiejskim gruncie. Jego miłośnicy mogą wybierać spośród wielu restauracji, serwujących ten specjał w przeróżnych postaciach. Warto jednak przyjrzeć się bliżej jednemu z pierwszych lokali tego typu, jaki powstał w Gdyni – Tokyo Sushi
Już od ponad czterech lat miejsce to przyciąga niezwykłą atmosferą i profesjonalną obsługą. Lokal powstał z pasji i zamiłowania nie tylko do sushi, ale także z marzeń i po prostu chęci stworzenia czegoś nowego. Restauracja nieustannie rozwija się, dzięki czemu wciąż możemy odkrywać ją na nowo.
Kusi smakiem orientu
Od niedawna do tradycyjnego sushi, dołączyły także gorące potrawy kuchni tajskiej, koreańskiej i japońskiej oczywiście. Każde danie w karcie opatrzone jest małą flagą, dzięki czemu klient od razu wie z jakiego kraju pochodzi wybrany specjał. Współtwórcą karty dań jest Paweł Albrzykowski, wybitny znawca kuchni orientalnych, autor licznych felietonów i książek poświęconej kuchni japońskiej oraz chińskiej. Podróżując po Azji, nieustannie kształcił się oraz zdobywał niezwykłe przepisy. Podczas miesięcznego szkolenia przekazał swoją wiedzę oraz umiejętności szefowi kuchni i zespołowi Tokyo Sushi.
Urzeka światem Dalekiego Wschodu
Ten gdyński lokal o niezwykłej atmosferze, to doskonałe miejsce zarówno na spotkania biznesowe, jak i te z przyjaciółmi, romantyczną kolację we dwoje, czy też na rodzinny obiad. Restauracja sprawdzi się także znakomicie podczas przyjęć urodzinowych, wesel, chrzcin, czy imprez firmowych. Wystrój, choć jak na lokal sushi przystało jest dość surowy, to jednak przyciąga intymną atmosferą i intrygującymi wnętrzami. Lokal znajduje się w samym centrum Gdyni, choć jednocześnie z dala od zgiełku. Najłatwiej do Tokyo Sushi trafimy, idąc ul. 10 lutego w kierunku Skweru Kościuszki, a następnie skręcamy w lewo w ul. Mściwoja (przy C.H. Kwiatkowski). Już po przejściu kilkudziesięciu metrów bez problemu zauważymy szyld i wejście do restauracji. W Tokyo Sushi odbywają się także różnego rodzaju pokazy, jak chociażby intrygujące prezentacje sushi układanego na ciele modelki. Inną atrakcją są warsztaty, stanowiące doskonałą okazję do zapoznania się z tajnikami niezwykłej sztuki przyrządzania sushi. Uczestnicy zdobywają cenną wiedzę na temat jego historii, a także składników, z których jest precyzyjnie przygotowywane. Dodatkowo Sushi Master tłumaczy nazwy poszczególnych form sushi, opisuje jak one powstają oraz uczy samodzielnego ich wykonania. Na koniec każdy z uczestników degustuje swoje małe „dzieło”. Dodatkowo spotkanie odbywa się w iście japońskiej atmosferze, w otoczeniu odpowiednich dekoracji, strojów i zastawy. Cena spotkania uzależniona jest od ilości osób oraz wybranego wariantu przyrządzanego sushi. Więcej informacji uzyskają Państwo w restauracji Tokyo Sushi.