Gdański Fine dining
Kiedy jedzenie staje się sztuką
Gdański Fine dining
Kiedy jedzenie staje się sztuką

ARCO by Paco Pérez
Fine dining to sztuka, w której każdy detal ma znaczenie. Tu posiłek staje się spektaklem – angażującym wszystkie zmysły i zostawiającym w pamięci emocje równie intensywne, jak w teatrze czy na koncercie. W Trójmieście nie brakuje scen, na których kucharze-artyści serwują swoje dzieła – od degustacyjnych kolacji nagradzanych przez Michelin po koncepty, które zaskakują świeżością i rozmachem.
Dla wielu ludzi fine dining to synonim sztywnych zasad i wielkich pieniędzy wydanych na… kęs. Ani przyjemności, ani sytości. Ale to złudzenie. Owszem, porcje bywają małe – i nie jest to przypadek. Każdy taki mikroposiłek to świadomie zaplanowany przystanek w kulinarnej podróży, która rozgrywa się na talerzu. Razem tworzą opowieść – pełną zwrotów akcji, zaskoczeń i emocji, które wykraczają daleko poza zwykłe „najedzenie się”.
– Fine dining jest czymś dalece wykraczającym poza tradycyjne pojęcie kolacji – mówi Martyna Samokar, marketing manager Arco by Paco Pérez. – To sztuka kulinarna w najczystszej postaci – spotkanie rzemiosła, pasji i wizji twórczej, które prowadzi do doświadczenia niemal metafizycznego. Każdy element – od kompozycji dań, poprzez wyselekcjonowane składniki, aż po atmosferę i oprawę wieczoru – jest starannie zaplanowany, aby goście doświadczyli prawdziwego kunsztu i zarazem celebrowali chwilę, wykraczającą poza codzienność.
W tym wszystkim nie chodzi o „dziwne eksperymenty” na talerzu. Co prawda, jest to czas, kiedy szef kuchni pozwala sobie na subtelne odejście od klasyki. Ale przyświeca temu jeden cel – niezapomniane doświadczenie, w którym liczy się smak, zapach, prezentacja, a czasem nawet historia kryjąca się za talerzem. Jedyny głód jaki powinien zostać zaspokojony tym razem to ten … zmysłowy.
– Dla nas wartość nie sprowadza się do samej porcji na talerzu, lecz do całego doświadczenia – tłumaczy Karolina Lewandowska, kierowniczka ds. marketingu restauracji MDWA. – Fine dining to sztuka – każda potrawa to kompozycja smaków, form, aromatów i tekstur, przygotowana z wykorzystaniem technik haute cuisine oraz najstarszych rzemieślniczych metod, takich jak fermentacja, dojrzewanie czy gotowanie z ogniem. Wartość dań MDWA tworzą lokalne, starannie dobrane produkty od zaufanych dostawców, a także pomysł i historia stojąca za każdym daniem. Goście otrzymują nie tylko jedzenie, lecz także opowieść, emocję i zmysłowe doświadczenie, które pozostaje w pamięci.
Wbrew stereotypom, nie trzeba być bogaczem ani specjalistą od win, żeby docenić czas spędzony podczas wieczoru z fine dining – wystarczy otworzyć się i dać poprowadzić szefowi kuchni. A gdzie można tego doświadczyć? Chociażby w Gdańsku, gdzie znajduje się kilka wyjątkowych restauracji.

ARCO by Paco Pérez

MDWA Gdańsk


