Jak spędzić Sylwestra? Jakie miejsce wybrać na przywitanie Nowego Roku? Co oferują lokale? To pytania, które zadaje sobie większość z nas, a czasu na decyzję jest coraz mniej. Relaks z widokiem na morze, wykwintna francuska kolacja degustacyjna, szampański bal w wielkim stylu albo sielska noc poza miastem - to tylko niektóre z propozycji, które warto rozważyć w tą ostatnią noc w roku.

Z każdym końcem roku pojawiają się nowe postanowienia. Jednak żeby się spełniły, trzeba przywitać Nowy Rok w odpowiedniej oprawie. Wielu wyjeżdża w tym czasie na organizowane wyjazdy – nad morze, w góry czy w tropikalne miejsca. Dobrą alternatywą na miejscu są bale i kolacje sylwestrowe organizowane przez trójmiejskie i okoliczne lokale. Co oferują trójmiejskie miejscówki? Ile trzeba będzie za to zapłacić? Dla kogo przeznaczona jest ta propozycja? Sprawdzamy, czym właściciele kilku prestiżowych miejsc, starają się przekonać gości do spędzenia u nich sylwestrowej nocy.

Przywitanie roku na piaszczystej plaży

#Marriott Sopot

Wyobraźcie sobie powitanie Nowego Roku na samej plaży, wychodząc prosto z ekskluzywnego hotelu – taka propozycja czeka na was w Sopot Marriott Resort & Spa, położonym zaledwie 50 metrów od zatoki. Co czeka na was w hotelu? Podczas tej wyjątkowej nocy kadra zadba o niezapomnianą zabawę, obejmującą bufetową kolację z napojami, parkiet taneczny, DJ-a, noworoczny toast na tarasie Panorama Pool z widokiem na zatokę, oraz butelkę wódki lub wina na parę. Dzieci również mogą wziąć udział w swojej małej imprezie powitalnej Nowego Roku, dzięki specjalnemu wydarzeniu z animacjami. Na drugi dzień polecamy skorzystanie z oferty Mera SPA najlepszego SPA w Polsce, aby zrelaksować się po nocy pełnej tańców.

Ile to kosztuje? To zależy od czasu potwierdzenia miejsc. Rezerwując do 30 listopada, cena wynosi 650 zł od osoby, a dla dzieci (5-12 lat) obowiązuje 50% zniżki. Decydując się na imprezę po 1 grudnia, cena wzrasta do 750 zł. Istnieje również opcja zapisania dzieci na imprezę z animacjami, która kosztuje 230 zł od dziecka.

Noc pełna smaku, muzyki i magii

#Sheraton Sopot

Sheraton Sopot przygotował dwie wyjątkowe propozycje na sylwestrową noc, obie obiecujące niezapomniane przeżycia. Pierwsza opcja to elegancki bal w pięknie udekorowanych salach balowych z widokiem na sopockie molo. Szef kuchni, Marek Soczewka, zaplanował wyjątkowe menu, które przeniesie gości w kulinarną podróż po smakach kuchni orientalnej, śródziemnomorskiej i polskiej. Menu obejmuje bogate bufety, stacje z owocami morza, live cooking oraz wykwintne desery rozpływające się w ustach. Podwędzana polędwica z jelenia z konfiturą z jeżyn i olejem kminkowym, ośmiornica z sałatką z mango, świeżego ogórka i grzybów shimeji, jagnięcina pieczona z suszonymi owocami i świeżą mięta czy miecznik w sosie szafranowym z karmelizowanym agrestem to tylko niektóre dania bogatego menu. W trakcie balu, Dj Bartez oraz wokalistka Martyna Gogołkiewicz porwą gości w wir tańca, a fotobudka pozwoli utrwalić wspomnienia. Impreza potrwa do 4 nad ranem.

Dla tych, którzy wolą spokojniejsze świętowanie, Sheraton proponuje drugą opcję - śródziemnomorską kolację w Restauracji Wave z akompaniamentem saksofonisty Krzysztofa Dudka. Goście będą mieli okazję delektować się bufetem pełnym włoskich i hiszpańskich specjałów, korzystać z live cooking i cieszyć się gorącą atmosferą. Kolacja rozpocznie się o godzinie 18:00 i potrwa do 23:00.

Nieważne, czy wybierzesz szampański bal w wielkim stylu czy kameralną kolację przy dźwiękach saksofonu - Sheraton Sopot obiecuje niezapomniany Sylwester pełen smaku, muzyki i magii.

Kulinarna podróż po smakach

#Hotel Sopot

Hotel Sopot to doskonałe miejsce na niezapomnianą noc sylwestrową, zarówno dla dorosłych, jak i dla tych nieco młodszych gości, czyli dzieci. Specjalnie przygotowane menu sylwestrowe przez tutejszego szefa kuchni sprawi, że będzie to także najsmaczniejsza noc w całym roku. A co znajdziemy w ofercie? W jej skład wchodzi nocleg, dlatego koszt jest nieco wyższy od uczestnictwa w samej kolacji, która wynosi 490 zł za osobę. Natomiast od 770 zł za noc w designerskich pokojach lub apartamentach otrzymamy bogate śniadanie w formie bufetu, wykwintną kolację sylwestrową przy akompaniamencie muzyki na żywo, śniadanie noworoczne oraz bezpłatne korzystanie ze Strefy Saun i Relaksu, a na komorę hiperbaryczną przeznaczona jest 30% zniżka. Warto także skusić się na Happy Hour w barze w godzinach od 14.00-16.00.

Menu kolacji sylwestrowej sprawi, że stanie się to niezapomniana podróż po smakach. Znajdziemy tutaj zupy, takie jak tajską zupę z krewetkami lub gulasz z piwem. Na danie główne dostaniemy karkówkę z dzika, udo z kaczki albo makaron ryżowy z warzywami. Natomiast dla tych, którzy nieco zgłodnieją podczas zabawy, obsługa zaserwuje zimny bufet w postaci m.in. tatara ze śledzia, tartaletek, pstrąga w galarecie czy sałatką z wędzoną kaczką. A na deser torcik, brownie albo beza. Brzmi pysznie?

Sylwester w trzech odsłonach

#Hotel Radisson Blu

Hotel Radisson Blu w Sopocie przygotował aż trzy propozycje spędzenia ostatniego wieczoru i nocy roku 2023. Pierwsza z nich to wykwintna kolacja degustacyjna (500 zł za osobę), na której serwowanych będzie aż 6 dań nawiązujących do specjałów kuchni francuskiej. Kolacja uzupełniona pairingiem win i koktajli (dodatkowo płatne), jednak wszyscy uczestnicy wieczoru będą mieli możliwość dołączyć do odbywającej w Grand Pavilion imprezy Disco Night, gdzie o północy wzniesiony zostanie wspólny toast.

Osoby, które porywają do tańca przeboje dyskotekowe rodem z „Gorączki Sobotniej Nocy” mogą cały sylwestrowy wieczór przetańczyć na parkiecie wspomnianej imprezy Disco Night (300 zł za osobę). O oprawę muzyczną wieczoru zadba DJ Andy, ale nie zabraknie również muzyki na żywo w wykonaniu charyzmatycznej wokalistki klubowej Eweliny Pobłockiej „Poblo”. O podniebienie gości zadbają hotelowi mistrzowie kuchni. W menu zimne i ciepłe przekąski oraz open bar.

Na koniec chyba najbardziej oryginalna propozycja sylwestrowa wychodząca naprzeciw rodzicom, którzy chcą spędzić sylwestra ze swoimi dziećmi. Żar tropików (400 zł /dorosły, 100 zł /dziecko 6-12) to najgorętsza impreza sylwestrowa dla dzieci i rodziców. W programie konkursy i zabawy z różnych zakątków świata, a także wspólna nauka tańca hula czy waka waka. Do tego kokosowe kręgle, hawajski limbo, brokatowe tatuaże i giga bańki oraz widowiskowe show ze świecącym konfetti. Najmłodsi będą bawili się pod czujnym okiem rodziców i animatorów.

Z dala od zgiełku miasta

#Folwark Dajak

Folwar Dajak to lokal umiejscowiony w Koleczkowie koło Gdyni, który na co dzień oferuje przepyszne jedzenie w swojej restauracji oraz pokoje na wynajem. Tutaj z dala od zgiełku miasta można odpocząć i zregenerować siły. Dlatego to idealne miejsce dla wszystkich, którzy spokojnie chcą przywitać Nowy Rok w eleganckich wnętrzach komponujących się z tradycyjną kuchnią polską i sielskimi widokami za oknem.

Bal Sylwestrowy w Folwarku Dajak kosztuje 430 zł za osobę. W skład tej ceny wchodzi menu sylwestrowe, całonocny bufet zimny, słodki stół, open bar czy Prosecco Van. Wśród atrakcji, jakie przygotowali gospodarze, z całą pewnością należy wymienić prowadzenie imprezy przez Manufakturę Wydarzeń. Dodatkowo na sali ustawiona będzie ścianka do zdjęć, a o północy będzie można wznieść toast lampką wina musującego.

A co dobrego przygotowali szefowie kuchni w sylwestrowym menu? Na przystawkę do wyboru tartaletka z musem z gęsiej wątróbki lub opcja wege – bruschetta pomidorowa. Następnie zupy – rosół z kaczki lub krem z zielonych warzyw. Na główne same pyszności – łosoś w pistacjach, polędwiczka wieprzowa lub risotto z prawdziwkami. A dla tych którzy zgłodnieją w trakcie imprezy, niesamowity wachlarz dań zimnych lub ciepłych z bufetu.

Nad Motławą

#Restauracja TRUE

A może jednak coś w mieście, ale nie w bliskiej okolicy morza? W takim przypadku warto skorzystać z oferty Restauracji True, zlokalizowanej w centrum Starego Miasta w Gdańsku. Lokal znajduje się na Wyspie Spichrzów, w miejscu, gdzie historia i przeszłość wychodzą naprzeciw postępowi i innowacji. Słoneczny taras oraz przeszklona oranżeria pozwalają delektować się gdańską panoramą, a przede wszystkim dają możliwość wczucia się w prawdziwy rytm miasta.

Wykwalifikowany personel to ambitni, głodni wiedzy ludzie, którzy z pokorą i szacunkiem podchodzą do tradycji. Dla nich kuchnia to przede wszystkim jakość, a synonimem restauracji jest gościnność. Dlatego ten sylwestrowy wieczór stanie się najlepszym dniem mijającego roku.

Właściciele przygotowali dwa menu w stylu restauracji, czyli surf i turf. Pierwsze z nich to kolacja pięciodaniowa, dostępna w godzinach od 16.00-18.00. Znajdziemy tutaj m.in. opalaną polędwicę Black Angus, cannelloni z homarem czy dzikiego halibuta. Koszt to 299 zł za osobę. Druga oferta to kolacja od 19.00, która oprócz wcześniejszych dań, zaprezentuje również infuzowanego tuńczyka czy rostbef Black Angus. Cena za osobę to 599 zł.