Trójmiejska mapa dla smakoszy prawdziwego mięsa jest bardzo rozległa. Jednak nie wszystkie lokale mogą poszczycić się oryginalnymi rarytasami. Jednym z nich jest wołowina Kobe, czyli najlepsza wołowina na świecie prosto z Japonii!
Wołowina od wieków kojarzona była z rarytasem. Jednak nawet wśród takiego smakołyku istnieje rarytas nad rarytasy, czyli wołowina Kobe. Aktualnie ten gatunek mięsa jest bardzo ekskluzywny. Sto gram steku może kosztować ok. 240 zł! Jednak jest wart swojej ceny, co potwierdzają liczne pozytywne opinie koneserów.
Królewskie krowy
Wołowina Kobe pochodzi od specjalnie wyselekcjonowanych krów z gatunku Wagyu. Są one wyjątkowo traktowane i hodowane, by osiągnąć zamierzony rezultat. Jest nim marmurkowatość mięsa, czyli przesycenie mięśni cieniutkimi warstewkami tłuszczu, które nadają gotowemu daniu smaku i delikatności.
Aby wołowina Kobe była oryginalna, musi pochodzić wyłącznie od krów Wagyu hodowanych w mieście, od którego przyjęła swoją nazwę, czyli Kobe, w prefekturze Hyogo. Tylko takie mięso posiada certyfikat jakości i oryginalności. Hodowcy muszą przestrzegać restrykcyjnych standardów oraz zapewniać odpowiednie warunki, w jakich żyją krowy. Zwierzęta codziennie są karmione paszą z ekologicznych upraw oraz warzywami, takimi jak ziemniaki, ryż czy rośliny strączkowe.
Dodatkowo krowy Wagyu traktowane są iście po królewsku! Prawie każdego dnia masuje się je przy użyciu sake, które specjalnymi rękawicami rozprowadzane jest po ciele zwierząt. Dzięki temu tłuszcz idealnie się rozkłada, a jednocześnie staje się kremowy. Na jakość tego wpływa również fakt, że krowy trzymane są w małych pomieszczeniach, gdzie mają mało ruchu.
Dlaczego warto?
Wołowina Kobe jest mimo wszystko dobra dla osób na diecie… niskotłuszczowej! Wysoka zawartość tłuszczu zawiera tyle samo kwasów omega-3, co ryby i owoce morza. Dodatkowo przy przyrządzaniu cały niezdrowy tłuszcz wytapia się z mięsa, tym samym nawilżając przygotowywane kawałki wołowiny i dodając smaku.
Oryginalną wołowinę Kobe od krów Wagyu z Japonii można dostać w Crazy Butcher Gdańsk, które specjalizuje się w daniach dla mięsożerców. To pierwszy w Polsce importer tej wołowiny, co potwierdzone jest certyfikatami i oryginalną figurką złotej głowy, którą na własne oczy można zobaczyć w gdańskim lokalu. Oprócz wyśmienitego bistro, które podaje wykwintne mięsne dania działa tutaj także sklep. W nim można dostać mięsne specjały i być przy tym pewnym, że produkt jest wysokiej jakości i posiada odpowiednie certyfikaty.