Żebro wołowe Black Angus Argentyna w sosie borowikowym
Składniki :
- 1 kg żebra wołowego (najlepiej rasy Black Angus, pochodzenie Argentyna)
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego drobno czosnku
- 4 łyżki posiekanej cebuli szalotki
- 1 łyżka papryki chilli (drobna kostka)
- 1 łyżeczką brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu sriracha
- 2 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy wymieszać w misce i dokładnie wetrzeć w mięso z obu stron. Przykryć i wsadzić do lodówki na minimum 4 godziny. Przygotowane mięso pieczemy w tłuszczu gęsim przez 2 godziny w temperaturze 120 C pod przykryciem.
Borowiki z sosem demi glace
Składniki:
- 100g Borowiki
- 2 łyżki drobno posiekanej szalotki
- 50g szczypiorku
- 40ml białego wina
- 30g masła
- 2 łyżki demi glace
- Kromka razowego pieczywa
Przygotowanie:
Borowiki podsmażamy na maśle z szalotką i białym winem. Doprawiamy i wykańczamy szczypiorkiem. Następnie układamy na mięsie. Pieczywo rumienimy na złoty kolor. Całość polewamy sosem demi glace.