Składniki :

  • 15ml sopockiej wody solankowej
  • 15ml Bols melon
  • 15ml Blue Curracao
  • 15ml wódki
  • 15ml sweet sour
  • 2 listki mięty
  • Prosecco jako uzupełnienie

 

Przygotowanie:

Sekretem tego drinka jest własnoręcznie wykonany sweet sour. Jak go przygotować? Gorącą wodę mieszamy z cukrem w proporcjach 1:1. Wyciskamy sok z cytryny i sok z limonki, a następnie je ze sobą mieszamy. Po wystygnięciu wody z cukrem zaczynamy dolewać do niej sok z cytrusów. Co jakiś czas, warto sprawdzić smak syropu, aby uzyskać idealny balans słodkiego i kwaśnego smaku. Tak przygotowany syrop należy przechowywać w lodówce.

Jeżeli wykonujemy drinka w kieliszku do martini należy pamiętać, by włożyć do niego dużo lodu. Ważne, aby go schłodzić w trakcie przygotowywania. Wszystkie składniki oprócz Prosecco wlewamy do shakera wypełnionego lodem i mieszamy energicznie ok. 10 sekund. Następnie z kieliszka wyjmujemy lód, przelewamy do niego zawartość shakera i dopełniamy prosecco.