Biały Królik Restaurant
Składniki :
- Śledzie
- Sól
- Liście laurowe
- Gorczyca
- Ziele angielskie
- Ocet winny
- Ocet spirytusowy
- Cukier
- Koncentrat pomidorowy
- Ostra papryka
- Kora cynamonu
- Gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Śledzie solankujemy w zalewie z wody, soli, liści laurowych, gorczycy i ziela angielskiego, następnie moczymy w wodzie i marynujemy w zalewie z wody, białego octu winnego i octu spirytusowego, cukru, koncentratu pomidorowego, ostrej papryki, kory cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i liścia laurowego. Podajemy z paprykowym sosem Jacqueline, słodkim jogurtem, konfiturą z szalotki i suszonej śliwki, gratin ziemniaczanym oraz olejem z wędzonej papryki. Garnish: koper anyżowy, puder ziołowy, kikuna, jabłko prince.