KASZUBSKA TRADYCJA W NOWYM WYDANIU SZCZAWIOWA Z JAJKIEM
BIÔŁI TRUS – RESTAURACJA NAD JEZIOREM
Składniki:
- rosół,
- wędzone żebra wieprzowe,
- szczaw,
- chrzan,
- śmietana,
- sok z cytryny,
- serek śmietankowy,
- szpinak,
- czerwona cebula,
- masło,
- ziemniak,
- mleko,
- tymianek,
- jajko
Przygotowanie:
Gotujemy wywar rosołowy na wędzonych żebrach, dodajemy chrzan i szczaw, doprawiamy śmietaną, serkiem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Żebra dusimy na cebuli z masłem i łączymy z blanszowanym szpinakiem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i mleku z tymiankiem, mielimy je na puree i układamy na talerzu. Dodajemy żebra z cebulą i szpinakiem oraz jajko na miękko panierowane w panko. Całość zalewamy wywarem.