ŚLEDŹ BAŁTYCKI Z WARZYWAMI, JAJKIEM POCHE, PUDREM ORZECHOWYM I SOSEM CYTRYNOWYM
Bartłomiej Nowak - Szef Kuchni "Bistro Burta"
Składniki:
śledź bałtycki ok. 180 g, fasolka szparagowa ok. 100g, jarmuż ok. 20g, 2 ząbki czosnku, orzechy włoskie, śmietana 30 %, cytryna, miód, masło, sól, pieprz, cukier, jajko, ocet jabłkowy
Przygotowanie:
Śledzia oczyszczamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószonego mąką, smażymy. Fasolkę blanszujemy, następnie smażymy na maśle z jarmużem i czosnkiem. Przyprawiamy do smaku.
Sos:
Do śmietany dodajemy sok z cytryny z miodem, redukujemy doprawiamy solą, na koniec dodajemy zimnego masła.
Jajko Poche :
Wybite jajko gotujemy w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, delikatnie mieszając.
Puder orzechowy:
Uprażone orzechy mielimy do danej konystencji.