ŚLEDŹ BAŁTYCKI Z WARZYWAMI, JAJKIEM POCHE, PUDREM ORZECHOWYM I SOSEM CYTRYNOWYM

Bartłomiej Nowak - Szef Kuchni "Bistro Burta"

Składniki:

śledź bałtycki ok. 180 g, fasolka szparagowa ok. 100g, jarmuż ok. 20g, 2 ząbki czosnku, orzechy włoskie, śmietana 30 %, cytryna, miód, masło, sól, pieprz, cukier, jajko, ocet jabłkowy

 

Przygotowanie:

Śledzia oczyszczamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószonego mąką, smażymy. Fasolkę blanszujemy, następnie smażymy na maśle z jarmużem i czosnkiem. Przyprawiamy do smaku. 

 

Sos: 

Do śmietany dodajemy sok z cytryny z miodem, redukujemy doprawiamy solą, na koniec dodajemy zimnego masła.

 

Jajko Poche :

Wybite jajko gotujemy w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, delikatnie mieszając.

 

Puder orzechowy:

Uprażone orzechy mielimy do danej konystencji.