AGNIESZKA CIESIUN – RESTAURACJA WOZOWNIA

Składniki:

kacze uda 4 szt., kaczy tłuszcz 2l, rozmaryn 8 gałązek, główka czosnku, sól, pieprz, cukier do smaku, młode ziemniaki 1 kg, łyżka masła, koper, tymianek, łyżka rozmarynu, główka czerwonej kapusty, sok z pomarańczy 200 ml, czerwone wino 200 ml, miód 3 łyżki, cynamon, goździki, anyż, jałowiec, ziele angielskie, skórka z pomarańczy do smaku, konfitura z żurawiny 100g.

Przygotowanie:

Udo zamarynować w soli, pieprzu, cukrze, rozmarynie, czosnku, odstawić na 24h. Konfitować w kaczym tłuszczu 3,5h w 130 stopniach. Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, doprawić solą, pieprzem, dowolnymi ziołami i piec w 180 stopniach na złoty kolor. Czerwoną kapustę dusić na małym ogniu, w redukcji wina, soku z pomarańczy i przypraw, na koniec dodać konfiturę z żurawiny lub borówki, doprawić do smaku. Do dekoracji pędy groszku czepnego.