Kolacja komentowana zainaugurowała nową kartę menu restauracji hotelu Haffner. 25 zaproszonych gości degustowało dania przygotowane przez szefa kuchni Michała Zawierzeńca i szefa cukierni Michała Wiśniewskiego. Królowały ryby i dania z drobiu. Parowano je z różnymi rodzajami wina.
Kolacja rozpoczęła się od amuse-bouche – w tej małej, smakowitej przekąsce kucharze z niezwykłą dbałością o szczegóły zamykają niesamowitą intensywność i różnorodność smaków. Tak też było w hotelu Haffner - podwędzana pierś z gęsi została podana na gryczanym chipsie, a towarzyszył jej mus jabłkowy i żurawinowa galaretka. Wyborne połączenie smaków.
Rybny akcent pojawił się przy kolejnym daniu – przystawce. Okazał się nią tatar z troci z piklowanym ogórkiem, a intensywność smaku wzmacniały majonez chilli i masło czosnkowe. Jak powszechnie wiadomo, zimą królują gorące wywary. Zupa rybna z kilku gatunków ryb z mlekiem kokosowym i warzywami z pewnością rozgrzeje i doda energii. Przedostatnim daniem była polędwica z dorsza z czarną soczewicą, porem i marynowaną dynią.
Zwieńczeniem kolacji było danie główne – konfitowane udko z perliczki, do tego truflowe puree, jarmuż i marchewka karmelizowana. Na deser Michał Wiśniewski, mistrz Polski w cukiernictwie, podał autorską szarlotkę. Co ciekawe, w jego interpretacji, wszystkie składniki szarlotki podane są osobno.