TATAR WOŁOWY Z KAWIOREM Z OCTU, KONFITURĄ CEBULOWĄ, PIKLAMI I MUSEM BOROWIKOWYM
PRZEMYSŁAW LANGOWSKI RESTAURACJA MAGIEL W HOTELU ALMOND BUSINESS & SPA
Składniki dla 4 osób:
Polędwica wołowa 100 g
Cebula 50 g
Miód 3 g
Wino czerwone 50 g
Pikle – pieczarka konserwowa 20 g
Ogórek konserwowy 20 g
Borowik 50 g
Świeży ogórek 10 g
Ocet balsamiczny 100 ml
Czerwone wino 100 g
Białe wino 50 g
Masło 20 g
Sos Worcester
Musztarda francuska 5 g
Sól – do smaku
Pietruszka – do dekoracji
Przygotowanie:
Świeżą polędwicę wołową drobno siekamy. Doprawiamy solą, pieprzem młotkowanym, oliwą z oliwek, musztardą francuską i sosem Worcester. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy w ringu. Następnie w drobną kostkę kroimy pikle i wykładamy na tatara. Borowiki podsmażamy na maśle, zalewamy białym winem, miksujemy i przecieramy uzyskując jednolitą masę. Cebulę gotujemy w czerwonym winie z miodem aż uzyskamy konsystencję konfitury. Wszystkie składniki wykładamy na wcześniej przygotowanego tatara. Całość dekorujemy kawiorem z octu balsamicznego, świeżym ogórkiem i listkami szczawiku. Smacznego!