TATAR WOŁOWY Z KAWIOREM Z OCTU, KONFITURĄ CEBULOWĄ, PIKLAMI I MUSEM BOROWIKOWYM

PRZEMYSŁAW LANGOWSKI RESTAURACJA MAGIEL W HOTELU ALMOND BUSINESS & SPA

Składniki dla 4 osób:

Polędwica wołowa 100 g

Cebula 50 g

Miód 3 g

Wino czerwone 50 g

Pikle – pieczarka konserwowa 20 g

Ogórek konserwowy 20 g

Borowik 50 g

Świeży ogórek 10 g

Ocet balsamiczny 100 ml

Czerwone wino 100 g

Białe wino 50 g

Masło 20 g

Sos Worcester

Musztarda francuska 5 g

Sól – do smaku

Pietruszka – do dekoracji 

Przygotowanie:

Świeżą polędwicę wołową drobno siekamy. Doprawiamy solą, pieprzem młotkowanym, oliwą z oliwek, musztardą francuską i sosem Worcester. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy w ringu. Następnie w drobną kostkę kroimy pikle i wykładamy na tatara. Borowiki podsmażamy na maśle, zalewamy białym winem, miksujemy i przecieramy uzyskując jednolitą masę. Cebulę gotujemy w czerwonym winie z miodem aż uzyskamy konsystencję konfitury. Wszystkie składniki wykładamy na wcześniej przygotowanego tatara. Całość dekorujemy kawiorem z octu balsamicznego, świeżym ogórkiem i listkami szczawiku. Smacznego!