SŁAWOMIR GUTOWSKI , OFFICYNA VINEGRE
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 3 papryki różnokolorowe
- 1 czerwona cebula mała
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry
- 0,25 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 100 ml soku pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka octu białego winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli/pieprzu
- 4 jajka
- feta i oliwki w garniszu
Przygotowanie:
Warzywa drobno pokroić, podsmażyć na oliwie w głębokiej patelni. Dodać przecier i zasmażać ok 3 min. Dodać sok pomidorowy i zagotować. Dodać pozostałe składniki. Gotować do czasu aż papryki zmiękną, ok 15 min. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wbić 4 jajka i gotować na wolnym ogniu, aż białka się zetną, ok 5 min. Jako garnisz użyć natkę pietruszki, szczypiorek, świeżą kolendrę. Smacznego!