SŁAWOMIR GUTOWSKI , OFFICYNA VINEGRE

Składniki:

- 1 łyżka oliwy

- 3 papryki różnokolorowe

- 1 czerwona cebula mała

- 2 ząbki czosnku

- 0,5 łyżeczki tymianku

- 0,5 łyżeczki nasion kolendry

- 0,25 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

- 0,5 łyżeczki czerwonej papryki

- 1 papryczka chilli

- 1 łyżka przecieru pomidorowego

- 100 ml soku pomidorowego

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżeczka octu białego winnego

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- szczypta soli/pieprzu

- 4 jajka

- feta i oliwki w garniszu

 

Przygotowanie:

Warzywa drobno pokroić, podsmażyć na oliwie w głębokiej patelni. Dodać przecier i zasmażać ok 3 min. Dodać sok pomidorowy i zagotować. Dodać pozostałe składniki. Gotować do czasu aż papryki zmiękną, ok 15 min. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wbić 4 jajka i gotować na wolnym ogniu, aż białka się zetną, ok 5 min. Jako garnisz użyć natkę pietruszki, szczypiorek, świeżą kolendrę. Smacznego!