PAWEŁ KLEMIENKO – PIWNICA RAJCÓW
Pochodzi z Warmii, regionu o niezwykle bogatym kulinarnym dziedzictwie. Gotowanie ma we krwi, a pasją do kulinariów zaraziła go babcia. Doświadczenie zdobywał i w Polsce, i za granicą, by ostatecznie trafić do Gdańska. Dziś Paweł Klemienko jest szefem kuchni Piwnicy Rajców, jednej z najstarszych i najbardziej renomowanych gdańskich restauracji.
Ulubione smaki z dzieciństwa i czy smaki te wprowadza Pan do menu restauracji?
Smakami mojego dzieciństwa są pierogi oraz ciasta z babcinej kuchni. Oczywiście przeniosłem te smaki do naszego menu. W szczególności polecamy pierogi ruskie oraz pierogi z kaczką z dodatkiem imbiru oraz sosem żurawinowym i zupy, które uwielbiam. Deserami zajmuje się nasza specjalistka Michalina Bieluń, finalistka Sweet-Expo, która czaruje smakiem i estetyką deserów.
Jakie dania najbardziej poruszają zmysły w waszej kuchni? Może ma Pan jakieś ulubione, a może macie w menu coś bardzo oryginalnego?
Nasi goście najczęściej decydują się na polędwiczkę wieprzową sous-vide z polentą rozmarynową, borowikiem smażonym na maśle z dodatkiem musztardy francuskiej i sosem z wędzonej śliwki. Oryginalną potrawą naszej kuchni jest selekcja wędlin i wyrobów podrobowych, w jej skład wchodzą wędliny wędzone, salcesony, kaszanki, pasztetowe oraz wszelkiego rodzaju kiełbasy. Do tego podajemy chleb żytni własnego wypieku. Wszystko przygotowujemy na miejscu w naszej masarni.
Dzisiaj modne jest łączenie z pozoru niepasujących do siebie smaków. Jakie oryginalne połączenia Pan poleca?
Osobiście uwielbiam wariacje na temat czekolady. Najdziwniejszym połączeniem był mus czekoladowy ze słonym karmelem i sosem sojowym i lodami rozmarynowymi. W naszej karcie polecam oczywiście sałatę z półgęskiem, kompresowanym jabłkiem w tymianku, truskawkami, czarnym pomidorem i dresingiem z czarnego bzu.
Tradycja piwnic pod Dworem Artusa sięga średniowiecza. Piwnice te zawsze słynęły z doskonałych win i piw. Jak jest teraz?
Kontynuujemy dawną tradycję. Unikatowy charakter tego miejsca podkreśla możliwość skosztowania piwa rzemieślniczego, warzonego w naszych piwnicach. Obecnie oferujemy piwa: pszeniczne-o nucie banana i gożdzika, jasne pełne o charakterystycznym chmielowo-ciasteczkowym smaku, pils –klasyczne piwo czeskie z zaznaczoną ziołową goryczką, a dla smakoszy innych trunków przygotowaliśmy szeroki wybór trunków z całego świata.
Mamy pełnię lata. Jakie zatem letnie potrawy, smaki by Pan polecił?
Oczywiście wszystkie chłodniki. Ja osobiście polecam Gazpacho z żółtych pomidorów beef z zaprzyjaźnionego gospodarstwa rolnego Łęgajny na Warmii.
Ulubione dania, potrawy typowe dla kuchni polskiej i światowej?
Mięsa, mięsa i jeszcze więcej mięsa, w szczególności dziczyzna. Pochodzę z Warmii, więc bliskie mojemu sercu są dania z tego regionu, takie jak kartacze, dzyndzałki, czy ryby z jezior. Co do kuchni ze świata, bliżej jest mi do kuchni niemieckiej czy czeskiej, czyli dobrze, tłusto i smacznie.
Jakie danie by Pan przygotował, gdyby miał Pan na nie tylko 10 minut?
Czarne Tagiatelle z owocami morza, cukinią, pomidorami cherry w sosie maślano-winnym.
Co by Pan zrobił gdyby do dyspozycji miał pan tylko 5 składników: np. kurki, bażanta, jajko, ananasa i ser gorgonzola?
Rolada z piersi bażanta, faszerowana kurkami, musem z ananasa i sera gorgonzola i sosem holenderskim.