DORADA Z PIECA Z PAPRYKOWĄ SALSĄ, PIECZONE ZIEMNIAKI Z PESTO PIETRUSZKOWYM, SMAŻONE WARZYWA, SOS Z SUSZONEGO POMIDORA

RESTAURACJA SECRETARIAT

SZEF KUCHNI – Tomasz Górniak

Składniki:

dorada ok 300-400g, masło, oliwa , pietruszka nać, koperek, bazylia, ziemniaki, kalafior, brokuł, suszony pomidor, białe wino, śmietana 34%, cebula, czosnek, papryka, cytryna, pieprz cytrynowy, sól, rozmaryn, tymianek

Przygotowanie:

Doradę dokładnie oczyszczamy i nacinamy. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Faszerujemy świeżymi ziołami, cząstką cytryny i masłem. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Paprykę siekamy w drobną kosteczkę, dodajemy nać pietruszki, czosnek i oliwę. Ziemniaki kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem młotkowanym i oliwą pietruszkową. Ziemniaki pieczemy w 160stopniach ok 25-30 min. Warzywa blanszujemy, następnie podsmażamy na maśle z odrobiną świeżego tymianku. Przygotowujemy sos: pomidor siekamy z cebulą i czosnkiem, podsmażamy. Dodajemy białe wino, odparowujemy. Dodajemy śmietanę i chwilę redukujemy. Doradę pieczemy ok 10-15 min w temperaturze 180 stopni.