ADAM NOWICKI – POD PRZYKRYFKĄ
Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich hotelach oraz restauracjach, szkolił się także pod okiem uznanych, polskich szefów kuchni. Kocha kuchnię polską, włoską i azjatycką, co znajduje odzwierciedlenie w menu restauracji Pod Przykryfką na gdańskim Garnizonie. Rozmawiamy z szefem kuchni Adamem Nowickim.
Ulubione smaki z dzieciństwa i czy smaki te wprowadza Pan do menu restauracji?
W dzieciństwie uwielbiałem pierogi. Na słodko i na słono. Z mięsem, ruskie i z kapustą i grzybami. Postanowiłem wprowadzić do karty menu pierogi, które będą połączeniem słoności i słodyczy. Zrobiliśmy farsz z białej kiełbasy, chrzanu i majeranku. Podajemy je z musem z pieczonego jabłka i żelem z żurawiny.
Jakie dania najbardziej poruszają zmysły w waszej kuchni? Może ma Pan jakieś ulubione, a może macie w menu coś bardzo oryginalnego?
Z opinii gości naszej restauracji na pewno są to policzki wieprzowe z sosem grzybowym oraz pierś z kurczaka supreme z estragonem. Mamy również coś bardzo oryginalnego i jest to żurek, który robimy na własnym zakwasie i dajemy do niego kaszankę. Generalnie wszystkie produkty przygotowujemy sami. Zaczynając od smalcu i ogórków małosolnych do amused bouche, po bułki do burgerów, pierogi, ravioli czy zakwas na żurek.
Dzisiaj modne jest łączenie z pozoru niepasujących do siebie smaków. Jakie
oryginalne połączenia Pan poleca?
Lubię połączenia z czekoladą. Moi dwaj faworyci to biała czekolada z truflą i ciemna czekolada z burakiem. Ale mamy również w naszym menu orzeźwiającą sałatkę, w której łączymy fetę z arbuzem, oliwkami i piklowaną czerwoną cebulą.
Mamy pełnię lata, jedne produkty znikają z rynku, inne się pojawiają, zmieniają się potrawy na naszych talerzach. Jakie zatem letnie potrawy, smaki by Pan polecił?
Moje ulubione letnie dania to chłodnik z botwinki, szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, czy polędwica z dorsza na potrawce z bobu, selera naciowego z miętą i imbirem.
Ulubione dania, potrawy kuchni polskiej i tej ze świata?
Mięso to podstawa moich ulubionych dań. Uwielbiam tradycyjne polskie potrawy. Zrazy z boczkiem, cebulą i ogórkiem, bitki w sosie własnym, gołąbki w sosie pomidorowym, czy golonka w piwie albo żeberka bbq. Co do kuchni ze świata to najbardziej lubię kuchnię włoską i tajską. Wszelkiego rodzaju makaron, pizze, zapiekanki i owoce morza z kuchni śródziemnomorskiej oraz znany wszystkim pad thai i zielone carry z wołowiną, kurczakiem lub krewetkami.
Jakie danie by Pan przygotował, gdyby miał Pan na nie tylko 10 minut?
Spaghetti aglio olio z krewetkami, czarnuszką, szpinakiem i parmezanem. Jest to jedno z dań w naszej karcie, które jest bardzo zachwalane przez gości.
Co by Pan zrobił gdyby do dyspozycji miał pan tylko 5 składników: np. szpinak, parmezan, jajka, grzyby i bataty?
Jajko poche zapiekane pod parmezanem z pieczonym batatem i smażonym szpinakiem z grzybami.