Marcin Popielarz, szef kuchni w restauracji Biały Królik w Gdyni, w pierwszej trójce najlepszych kucharzy młodego pokolenia na świecie! Taka jest właśnie ranga San Pellegrino Young Szef – jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych dedykowanych młodym kucharzom, którzy nie przekroczyli jeszcze 30. roku życia. Światowy finał odbył się w Mediolanie.
Konkurs ten cieszy się ogromną rozpoznawalnością i prestiżem w związku z wysokim poziomem organizacyjnym i kryteriami oceny. W finale swoje popisowe dania zaprezentowało 21 szefów kuchni z całego świata. Polskę, a zarazem Europę Środkowo-Wschodnią, reprezentował Marcin Popielarz, szef gdyńskiej restauracji Biały Królik, którego mentorem był Wojciech Amaro.
Marcin przygotował halibuta wędzonego dymem z siana zebranego na Mierzei Wiślanej. Ryba podana była z kwaśną śmietaną, ogórkiem, koperkiem, chrzanem i młodymi ziołami. Chodziło o nawiązanie do kuchni regionalnej, którą zna z rodzinnego domu. Całości dopełniała granita aromatyzowana cydrem, ginem i wodą z kiszonych ogórków oraz chipsy z pudrem z polskich wodorostów. Danie, jak i cała kuchnia Marcina, opierało się na sezonowych i lokalnych produktach właściwych dla północnej Polski.
To właśnie smak oraz konsekwentna filozofia, która stała za daniem, urzekły jury. W konsekwencji Marcin został wybrany do pierwszej siódemki, a następnie do wielkiej trójki finalistów jako jedyny przedstawiciel Europy.