Po raz kolejny dziesięciu trójmiejskich szefów kuchni połączy swoje siły i wspólnie przygotuje kolację. Ich celem jest dzielenie się smakiem i kulinarną pasją, ale przede integrowanie tutejszych szefów kuchni, promowanie trójmiejskiej gastronomi oraz działalność charytatywna. Kolacja Szefów Kuchni odbędzie się 7 października na Stadionie Energa Gdańsk.
7-daniowe autorskie menu przygotowane na oczach widzów stworzą szefowie w składzie: Philippe Abraham, Rafał Wałęsa, Jacek Koprowski, Jacek Fedde, Marcin Popielarz, Kamil Sadkowski, Damian Mazurowski, Adam Woźniak, Grzegorz Labuda, Paweł Wątor oraz zaproszeni goście: warszawski Szef Martin Gimenez Castro, zwycięzca pierwszej edycji programu Top Szef oraz Krzysztof Ilnicki z cukierni UMAM, znany szerszej grupie widzów z telewizyjnego programu „Bake off”.
Impreza ponownie będzie się odbywać w ramach Projektu „Serce do garów” i wspierać będzie trójmiejskie wydarzenie "Drugie urodziny Bohatera Borysa", mające na celu zwrócenie uwagi na rzadkie choroby genetyczne. Cena kolacji wynosi 250 zł/os., a bilety dostępne są w restauracjach: Petit Paris, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Fedde Bistro, Szafarnia 10, Biały Królik, Restauracja Kubicki, Eliksir i w Akademii Kulinarnej K5.
Szefowie zachęceni sukcesem styczniowej kolacji, która pomimo niesprzyjającej aury cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, ponownie stawią się w kuchni stadionu Energa i zadowolą podniebienie najbardziej wymagającego gościa.
Przystawkę zimną zaserwuje dwóch gdyńskich szefów. Jacek Fedde, współwłaściciel restauracji Fedde, w którym promuje świadomą kuchnię z regionalnych produktów, własne pieczywo i słodkie, domowe wypieki - oraz Jacek Koprowski, który swoją pasję do gotowania realizuje w Restauracja Sztuczka. Jego mocna strona to trafione, acz nie zawsze oczywiste połączenia smakowe. Podczas kolacji na warsztat wezmą jajko i tu można spodziewać się połączenia klasyki z odrobiną szaleństwa.
Ciepłą przekąskę zaserwują Adam Wozniak oraz Rafał Wałęsa, właściciel restauracji Sztuczka i Sztuczka Bistro, na co dzień szefujący drugiej z nich, gdzie skupiony jest na prostym, smacznym i uczciwym jedzeniu, ciągle jednak w autorskim wydaniu.
Wraz z Adamem, który w tym momencie rozpoczyna kilka nowych projektów (m.in. bistro, następnie hotel, restauracja), przygotują i ciepły starter - wieprzowinę w towarzystwie jesiennych dodatków.
Danie z ryby przygotują i zaserwują: Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik oraz Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5. Szefowie dużą wagę przywiązują do nietuzinkowych połączeń smakowych i takich podczas tworzenia ich dania nie zabraknie. Łosoś występować będzie u nich w roli głównej, ale dodatki niech na razie pozostaną tajemnicą!
Paweł Wątor gotować będzie w parze z Damianem Mazurowskim, szefem kuchni w restauracji Kubicki nad gdańską Motławą. Paweł, zwolennik kuchni molekularnej, Damian - kuchni tradycyjnej. Podczas przygotowywania swojego dania - klarownego, rybnego wywaru z zaskakującymi dodatkami, połączą te dwa kulinarne światy.
Danie mięsne przygotują Grzegorz Labuda, szef kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku oraz Philippe Abraham, właściciel i szef kuchni sopockiej restauracji Petit Paris, jeden z pomysłodawców akcji „Serce do garów” i Kolacji Szefów Kuchni. Tutaj można się spodziewać oryginalnych połączeń smakowych, wszak Grzegorz Labuda to wybitny specjalista od mięs i tradycyjnej kuchni polskiej, Philippe Abraham zaś jest mistrzem kuchni francuskiej.