Restauracja Nowy Świat to pasja, wiedza, miłość do dobrego jedzenia i ciągła chęć doskonalenia się. Wizyta tu jest obowiązkiem dla każdego, kto lubi celebrować życie w towarzystwie pysznego jedzenia, dobrego wina i znakomitych koktajli.
Szefem kuchni w restauracji jest Rafał Kopicki. Wierzy, że gotowanie jest sztuką i że gotować należy z pasją. Jego dania zostały wyróżnione w skali dwóch czapek Gault & Millau oraz zyskały rekomendację międzynarodowej organizacji Slow Food. W Nowym Świecie skosztować można przede wszystkim kuchni polskiej, opartej na najlepszych regionalnych składnikach. To co mocno nas wyróżnia to nie tylko ogromna dbałość o jakość wydawanych dań, ale też o klasę samych składników, których używamy do ich skomponowania. Dzięki temu, że znamy naszych dostawców, jak również ich fermy, zagrody czy hodowle, jesteśmy pewni wysokiej jakości naszych dań – mówi Michał Keński, właściciel restauracji.
W Nowym Świecie regularnie organizowane są kolacje degustacyjne. Specjalne menu dostępne jest jednak również na co dzień, po wcześniejszym dokonaniu rezerwacji. Każde menu degustacyjne Rafała to niepowtarzalna kulinarna podróż przez wszystkie zmysły. Ważna jest nie tylko odpowiednia prezentacja dań, ale i odpowiedni dobór składników - dodaje Michał Keński. Dodatkowo, do propozycji z menu degustacyjnego barmani dobierają odpowiednie koktajle, dopełniające smak i aromat potraw. Rafał Kopicki zajmuje się również poszukiwaniem dziedzictwa kulinarnego Pomorza, które polega na zainspirowaniu się wybranym regionalnym przepisem sprzed 100, 200, a nawet 500 lat i odtworzeniu go na nowo.
Nowy Świat to jednak nie tylko kuchnia, ale wspomniane wcześniej wyśmienite koktajle. Ich receptury zostały opracowane przez barmanów – Marka Pobłockiego i Kacpra Kaźmierskiego, którzy z powodzeniem startują w najważniejszych konkursach barmańskich w Polsce. Świat baru przenika i inspiruje tu świat kuchni - zaczynając od składników, technik, a kończąc na food paringu, czyli przygotowywaniu koktajli pasujących do konkretnych dań. Wszystkie syropy, nalewki, infuzje i konfitury, z których korzystają barmani, produkowane są samodzielnie, a do ich tworzenia wykorzystywane są sezonowe owoce, zioła i warzywa. Goście mogą liczyć tu nie tylko na dopasowanie drinków do ich preferencji i upodobań, ale również na pogawędki z barmanami o historii poszczególnych koktajli oraz degustację składników, na bazie których są one przygotowywane.