Jedne z najbardziej cenionych na świecie win chilijskich produkowane są w winnicy Vina Dona Javiera. Mieliśmy okazję je próbować w sopockiej restauracji Avocado podczas charytatywnej degustacji, z której dochód przeznaczono na leczenie i rehabilitację sparaliżowanego Dariusza Ptaszyńskiego.
Dariusz Ptaszyńskiego na skutek powikłań po operacji jest sparaliżowany i przy pełnej świadomości mózgu, niezdolny do samodzielnego funkcjonowania. Pan Darek jest pod opieką Fundacji Avalon, pomagają mu też przyjaciele, którzy zorganizowali degustację. Degustowano oraz licytowano trzy luksusowe wina z winnicy Vina Dona Javiera. Wina wyróżniają się z pośród całej kolekcji swoim niepowtarzalnym kolorem, aromatem i smakiem oraz piękną butelką.
Zostały wyprodukowane z trzech odmian winorośli Cabernet Sauvignon, Merlot i Carmenere i zostały nagrodzone złotym medalem na prestiżowym konkursie win chilijskich „Catad'Or Santiago Wine Awards” w 2015 roku. Medale przyznają najlepsi światowi krytycy i sommelierzy. Dolina Maipo to historyczne centrum chilijskiego winiarstwa, gdzie powstały pierwsze poważne w tym kraju wina. W tych okolicach w połowie XIX wieku zasadzono winorośl bordoską. W winnicach położonych wyżej, grona dojrzewają później dając wina z wyłagodzonymi garbnikami. Najsłynniejsze wina z Doliny Maipo wytwarza się ze szczepu Cabernet Sauvignon.