Specjalnie dobrane do serwowanych trunków kreacje kulinarne, pyszne przekąski, a także live cooking - sopocka VINOTEQUE FOOD & WINE wypełniła się wyjątkowym aromatem sycylijskiej mozaiki smaków. 

Podczas kolacji goście mieli okazję spróbować 7 różnych gatunków win z sycylijskiej winiarni Planeta. Rodzina Planeta uprawia swoje winogrona w pięciu lokalizacjach na wyspie Sycylia, usytuowanych w różnych mikroklimatach i podłożach glebowych, dzięki czemu z ponad 350 ha winnic są w stanie uzyskać wszelkie najlepsze atuty sycylijskiego terroir. Wina powstają z rodzimych odmian, zarówno białych jak i czerwonych oraz czterech uznanych, szlachetnych odmian międzynarodowych chardonnay, merlot, cabernet sauvignon i syrah. 

Degustację prowadził Simone di Domizio, dyrektor ds. eksportu Planety, a za przygotowanie kolacji odpowiedzialny był szef kuchni Sheratona, Krystian Szidel. Na powitanie podano La Segreta Sicilia Bianco, bardzo aromatyczne, owocowe, białe wino, doskonale balansujące między kwasowością a pełnością smaków, które zresztą wybornie komponowało się z przystawką - carpaccio z polskiej sezonowanej wołowiny serwowane z oliwą z oliwek, rukolą i parmezanem.

Kolejne wino o aromacie dojrzałego melona i brzoskwini, wyróżniało się delikatną słomkową barwą z zielonymi refleksami. 'Alestro' Grecanico Sicilia zostało połączone z trocią bałtycką, miętowym ogórkiem, chrzanem i kiszonym jabłkiem. Do chardonnay zaś zaserwowano kalmary z czosnkiem i cukinią. Wino 'Cometa' Sicilia Fiano, które swego czasu zostało zaklasyfikowane do pierwszej dziesiątki najlepszych białych win z Europy, podano z wyborną domową pastą połączoną z krewetkami.

Z kolei sycylijskie wino ze szczepu Nero d’Avola, które cieszy się największą popularnością i powodzeniem, zestawiono z piersią z kaczki gotowaną metodą sous vide podaną z czerwoną kapustą, morelą i wanilią. Kolejne wino to Santa Celica Noto Sicilia o czerwonej, wpadającej w purpurę barwie, z wyraźnym zapachem suszonych śliwek, granatu, ciasta truskawkowego oraz fig. Wypróbowane zostało w towarzystwie policzków wołowych, pasternaku i trufli. 

Zwieńczeniem degustacji było wytrawne wino Maroccoli Syrah Sicilia charakteryzujące się nutą miętowej czekolady, czarnego pieprzu i cynamonu, które tworzyło idealne połączenie z deserem w postaci musu z gorzkiej czekolady podanym na bezglutenowym czekoladowym biszkopcie.