SKŁADNIKI:
Pierś kacza 2 szt.
Marynata:
Ząbek czosnku - plasterki
Gałązka rozmarynu - listki
Szczypta pieprzu młotkowanego
Kluski szare:
0,4 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
Sól i pieprz do smaku
Sos z czerwonego wina
100 ml Wino czerwone np. Barolo
2 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
50 g jarmuż
1 jabłko
Szczypta majeranku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka prażonych orzeszków piniowych
PRZYGOTOWANIE:
Pierś kaczą myjemy i osuszamy, nacinamy skórę w „krateczkę” i marynujemy. Zostawiamy na noc w lodówce. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane, starte ziemniaki odciskamy na sitku. Do gotowej masy dodajemy jajko, łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej, sól i pieprz. Łyżką formujemy małe kluski, obtaczamy w mące pszennej i gotujemy w osolonym wrzątku.
Oczyszczone liście jarmużu gotujemy we wrzątku aż będzie miękki następnie wkładamy do zimnej wody. Jabłka oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. Pierś kaczą oczyszczamy z marynaty, smażymy na gorącej patelni od strony skóry, następnie przekręcamy, około 2 min z każdej strony. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 ˚C na 10-15 min w zależności od upodobań. Odlewamy tłuszcz z patelni i wlewamy czerwone wino, redukujemy do 1/3 objętości, dodajemy zimne masło, które zagęści sos, doprawiamy do smaku. Na oddzielnej patelni podsmażamy ugotowane kluski i jarmuż, przyprawiamy, odstawiamy na bok. Następnie na tej samej patelni karmelizujemy jabłka, dodajemy miód i majeranek.
Na talerz układamy kluski, jarmuż i jabłka, kroimy kaczkę i polewamy sosem,
Smacznego